Φωτιές άναψε η «πρόσκληση» Βίτσα σε Πακιστανούς για χορήγηση ιθαγένειας

Μ. Βαρβιτσιώτης: Απύθμενο θράσος - Τι υποστηρίζει ο Υπουργός

Ομιλία Βίτσα στους Πακιστανούς της Αθήνας

Αντιδράσεις προκάλεσε η «πρόσκληση» που φέρεται να κάνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας  σε υπηκόους Πακιστάν να νομιμοποιηθούν.      

 «Υπάρχει ένας καινούργιος νόμος που τον ψηφίσαμε τώρα, το 2019, που λέει ότι όποιος είναι επτά χρόνια στην Ελλάδα και έχει ένα χαρτί, οποιοδήποτε χαρτί, ακόμα και μια επιστολή, ένα γράμμα που έχει στείλει πίσω, παίρνει αλλα τρία χρόνια για να τακτοποιήσει τα χαρτιά του,  αυτό είναι ένα πρώτο βήμα» εμφανίζεται στο βίντεο να δηλώνει ο κ. Βίτσας, σε εκδήλωση της πακιστανικής κοινότητας στην Αθήνα, η οποία έγινε πριν λίγες ημέρες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.    

 

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεσμεύθηκε επίσης ότι θα ταξιδέψει στο Ισλαμαμπάντ προκειμένου να συνεννοηθεί με την κυβέρνηση του Πακιστάν για ζητήματα όπως οι επανενώσεις οικογενειών   

Τα όσα είπε όμως ο κ. Βίτσας,  προκάλεσαν αντιδράσεις στα social media καθώς αρκετοί ερμήνευσαν  τις δηλώσεις του σαν «κάλεσμα» σε Πακιστανούς να έρθουν στην Ελλάδα ή για επηρεασμό των εκλογικών  συσχετισμών, λόγω της αναφοράς του στο Νόμο περί ιθαγένειας, αλλά και από τη ΝΔ.           

Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ ΒΙΤΣΑ   

Με αφορμή τις  δηλώσεις του κ. Βίτσα στην Πακιστανική Κοινότητα, τις οποίες χαρακτηρίζει «απαράδεκτες και προκλητικές»,  η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισημαίνει:  

«Ο κ. Βίτσας υπόσχεται νομιμοποίηση σε όλους τους Πακιστανούς. Με απύθμενο θράσος υπερηφανεύεται ενώπιον της Πακιστανικής Κοινότητας για τη ρύθμιση νόμου που ψήφισε η κυβέρνησή του, η οποία επιτρέπει με ένα οποιοδήποτε χαρτί, ακόμη και μια επιστολή, να χορηγείται άδεια παραμονής για τρία χρόνια. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, για το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής -μετά τη θάλασσα- “ούτε τα όνειρα έχουν σύνορα”. Δυστυχώς, τα όνειρα του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται εφιάλτης για τους Έλληνες».

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής πάντως, ο κ. Βίτσας εννοούσε ότι πρέπει να κατέχουν ένα οποιοδήποτε νόμιμο ελληνικό έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους (π.χ.  πράσινη κάρτα προσωρινής διαμονής, δελτίο αίτησης ασύλου, θεωρημένο ταξιδιωτικό έγγραφο εισόδου στην Ελλάδα (ή και εξόδου), άδεια εργασίας, βεβαίωση αποδοχών, ασφαλιστικές εισφορές, ενοικιαστήριο συμβόλαιο, φοίτηση σε σχολείο, σφραγισμένη αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, τραπεζικός λογαριασμός, αθλητικό δελτίο κλπ).

Όπως υποστηρίζουν, ουσιαστικά ο κ. Βίτσας κάλεσε  τους Πακιστανούς να απογραφούν και  να γίνουν νόμιμοι. Με βάση και το νέο κώδικα ιθαγένειας, όσοι διαμένουν νόμιμα για 10 χρόνια στην Ελλάδα, θα έχουν στη διάθεσή τους άλλα τρία χρόνια να νομιμοποιηθούν κι αν θέλουν, να λάβουν την ελληνική υπηκοότητα, υπηρετώντας -οι άντρες- στον ελληνικό στρατό. Με τον τρόπο αυτό προσθέτουν  και η δραστηριότητά τους στη χώρα μας θα γίνει νόμιμη και θα αποφεύγεται η μαύρη εργασία. 

Διευκρινίζουν ακόμα ότι  δεν ψηφίζουν  στην Ελλάδα, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.

Αναφέρουν επίσης ότι με βάση τον  νέο κώδικα ιθαγένειας, απλουστεύονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση ιθαγένειας (εξετάσεις με βάση τυχαίο δείγμα 30 ερωτήσεων από 300 επιλεγμένες αντί συνέντευξης, ενιαία επιτροπή πολιτογράφησης αντί δεκάδων που υπήρχαν σε κάθε μεγάλο δήμο, πιο φτηνό παράβολο (550 από 700 ευρώ )το άτομο κλπ). Ο νέος κώδικας δηλώνουν ότι  προσαρμόζεται στα δεδομένα της ΕΕ, με βάση τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ του 2014.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top