Κάλεσμα Τσίπρα για συμπαράταξη – Κλείνει το μάτι στο ΚΙΝΑΛ

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Τολμηρό κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας, χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς», απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε την Κυριακή, με θέμα τις επερχόμενες ευρωεκλογές. 

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι επιδιώκει να εφαρμόσει «το δικό του μνημόνιο» που θα είναι «ίσως το πιο ωμό, πιο ακραίο, πιο ισοπεδωτικό από όλα τ' άλλα».

«Πέρασε ήδη μισός χρόνος από τη μέρα που η χώρα άφησε πίσω της 8 σκληρά και επίπονα χρόνια. Και είναι σαφές ότι η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο, συνιστά την αφετηρία μίας νέας εποχής» τόνισε ο πρωθυπουργός, αρχίζοντας την ομιλία του, υπογραμμίζοντας ότι στη νέα εποχή που αναδεύεται «τον τόνο δίνουν όχι η διατήρηση των προνομίων των λίγων, αλλά οι ανάγκες των πολλών».

«Εργαστήκαμε σκληρά και καταφέραμε να ενισχύσουμε και να προστατέψουμε την κοινωνική πλειοψηφία. Υλοποιήσαμε τα συμφωνηθέντα του τρίτου προγράμματος, αλλά ταυτόχρονα εργαστήκαμε σκληρά και καταφέραμε υπό πολύ στενά δημοσιονομικά πλαίσια να ενισχύσουμε και να προστατέψουμε την κοινωνική πλειοψηφία», και «πάνω απ΄ όλα με την κοινωνία όρθια» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι που καταφέραμε το ακατόρθωτο, μόλις με το 1 /10 της δημοσιονομικής προσαρμογής στοχεύοντας σε διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καταφέραμε αυτό που δεν κατάφεραν τρεις κυβερνήσεις» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

-Στην εξασφάλιση της καθολικής πρόσβασης του πληθυσμού -δηλαδή και των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων- στο ΕΣΥ.

-Στη θέσπιση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι «κανένας δεν έμεινε μόνος και αβοήθητος» στην κρίση.

-Στη δραστική αύξηση των δαπανών για το παιδί, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας από τα 800 εκατ. ευρώ στο 1,3 δισ. ευρώ.

-Στον έλεγχο με πλήρη διαφάνεια των δημόσιων οικονομικών και την υπεραπόδοση της οικονομίας και την αναδιανομή της στους πιο αδύναμους.

-Στην παροχή της 13ης σύνταξης εφάπαξ και του κοινωνικού μερίσματος, την τελευταία τριετία.

-Στην επαναφορά συνθηκών εργασιακής κανονικότητας.

-Στη σύγκρουση με την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και «το σάπιο καθεστώς της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, περιορίζοντας την μέσα σε 3 χρόνια κατά 8% και σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 10%, στους τομείς υψηλής παραβατικότητας».

-Στην προστασία της λαϊκής κατοικίας.

-Στη μείωση της ανεργίας, σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες προς όφελος των σχέσεων πλήρους εργασίας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων από 350.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ "μαύρα" ταμεία»

«Αλλά εκτός από αποφασιστικά και αποτελεσματικά, εργαστήκαμε και πορευτήκαμε και με εντιμότητα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως «όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε "μαύρα" ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε offshore με άγνωστους χρηματοδότες, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου».

Πρόσθεσε ότι καμία ασυλία δεν επιτρέπει να είναι κάποιος «στο απυρόβλητο, πάνω από τους νόμους και τους κανόνες ενός συντεταγμένου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου». «Επί των ημερών μας, η δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία» συνέχισε ο Αλ/. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «όλα είναι πλέον στο φως. Από τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, το όργιο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Υγεία, τους χρυσοκάνθαρους των offshore και άλλα πολλά. Με λίγα λόγια, κάθε σκελετού που έκρυβε στο ντουλάπι ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός για τέσσερις δεκαετίες».

«Είμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι», είπε χαρακτηριστικά.

«Όλα τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ υλοποίηθηκαν και υλοποιούνται»

«Ήδη, από την επόμενη μέρα της εξόδου από τα μνημόνια, προχωρήσαμε με ταχύτατα βήματα στις παρεμβάσεις που αποτελούν τον πυρήνα του δικού μας προγράμματος», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι μέσα στους πρώτους έξι μήνες όλα τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ υλοποίηθηκαν και υλοποιούνται.

Ειδικότερα ανέφερε:

- Ακυρώσαμε τις περικοπές στις συντάξεις

- Επαναφέραμε σε ισχύ τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων

- Προχωρήσαμε στην αύξηση κατώτατου μισθού κατά 11% , στα 650 ευρώ.

- Καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους ως 25 ετών, κατά 27%

- Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία και χαμηλή ιδιοκτησία, εως και 50%

- Υλοποιούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών

- Νομοθετήσαμε την επιδότηση ενοικίου που θα αφορά περίπου 667.000 συμπολίτες μας

- Επιταχύνουμε τη διαδικασία για τις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή.

- Υλοποιούμε την αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», με τις προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.

- Τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε στη νομοθέτηση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα δώσει τη δυνατότητα σε 350.000 οφειλέτες να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία και σε όσα έχουμε εξαγγείλει για να μπορέσουν οι οφειλέτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους με σχήματα δόσεων προς τα ταμεία και την εφορία, χωρίς όπως λένε κάποιοι να διαταράσσει την κουλτούρα των πληρωμών αλλά αντιθέτως να δημιουργεί κουλτούρα πληρωμών».

«Αυτά είναι τα δικά μας παράσημα, από τις μάχες που δώσαμε, διότι η έξοδος από μνημόνια δεν είναι κενό γράμμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top