Μητσοτάκης: Με τη ΝΔ η Ελλάδα θα γίνει success story στην Ευρώπη

Τι ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Κυριάκος Μητσοτάκης Φόρουμ Δελφών

Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα γίνει success story στην Ευρώπη, με μία διακυβέρνηση της ΝΔ, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία του με τον διευθυντή των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ,  στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επαναδιαπραγμάτευση η οποία "είναι απαγορευμένη στις Βρυξέλλες και όταν το έθεσαν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί απέτυχαν", ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι το δικό του σχέδιο είναι διαφορετικό. 

«Ας ξεχάσουμε τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση. Θα προτείνω στους εταίρους μία διαφορετική συμφωνία, μεταρρυθμίσεις έναντι μείωσης των πλεονασμάτων, είναι μία συμφωνία win-win που θα έχει όφελος και για τους εταίρους... Η επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι για εμάς, και δεν θέλω να κάνω κάτι τέτοιο από την πρώτη ημέρα, δώστε μου 6 με 12 μήνες για να αποδείξω τη σοβαρότητά μου, αν θέλετε να εφαρμόσω και τον προϋπολογισμό του 2020. Μετά όμως θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε τα πλεονάσματα. Δεν θα έθετα το θέμα αμέσως, πρώτα θα έφερνα αποτελέσματα, θα εξασφαλίσω καλύτερους όρους δανεισμού, προσέλκυση επενδύσεων και μετά θα θέσω το ζήτημα» διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Για το ίδιο θέμα επισήμανε  ότι ήδη «το συζητούν ο κ. Βέμπερ και ο Μοσχοβισί» και ότι «ο μόνος που δεν το θέτει είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας. Η προσφορά μου προς την παρούσα κυβέρνηση ισχύει, ελάτε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να διαπραγματευθούμε χαμηλότερα πλεονάσματα». 

Ο  πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη για να αντλήσει υπερπλεονάσματα ώστε να μπορεί να τα αναδιανέμει στην προεκλογική περίοδο, σκοτώνοντας έτσι τις παραγωγικές δυνάμεις.  Για το δικό του σχέδιο για την οικονομία τόνισε  ότι θα ξεκινήσει μειώνοντας τη φορολογία των επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε, υπάρχει περιθώριο λόγω της υπεραπόδοσης των προϋπολογισμών και ότι αντί για Χριστουγεννιάτικα δώρα με επιδόματα θα κάνει μείωση φόρων στη μεσαία τάξη.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και ότι με  επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα  θα ζητά την αναστολή της ιδιότητας μέλους του ουγγρικού κόμματος του ακροδεξιού Όρμπαν, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές,  όποτε κι αν γίνουν.  Όπως πρόσθεσε, εξαρτάται από τον  κ. Τσίπρα να αποφασίσει αν θα χάσει ναι φορά τον  Μάιο, κάνοντας όλες τις εκλογές μαζί, ή εάν θα χάσει με δόσεις, αν αποφασίσει να κάνει τις εθνικές εκλογές αργότερα.

Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική στη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία τόνισε:  «Θέλω συμφωνία αλλά όχι μία συμφωνία που θα αποσταθεροποιεί τν χώρα- και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποσταθεροποίησης από τα αισθήματα που κυριαρχούν στην Βόρειο Ελλάδα».

H Mαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top