Νέο ασφαλιστικό υπόσχεται ο Μητσοτάκης: Τέλος ο νόμος Κατρούγκαλου

Θέλει συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ασφάλιση και υγεία

Μητσοτάκης στην Ένωση Ασφαλιστών

Την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε την πρότασή του για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες και θα προβλέπει και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στην συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» και άδικο το υπάρχον σύστημα, σημειώνοντας πως η Νέα Δημοκρατία βασίζει τη δική της πρόταση την αρχή της καθολικότητας (ασφάλιση σε όλους) αλλά και στη αρχή της ανταποδοτικότητας.

Οι τρεις πυλώνες της πρότασης της ΝΔ για το ασφαλιστικό

1.    Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός, διανεμητικός και δημόσιος με την εθνική σύνταξη -που θα καθορίζεται από τις αντοχές της οικονομίας- και από την ανταποδοτική σύνταξη σε συνάρτηση με τις καταβληθείσες εισφορές. Δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει για δέκα επιπλέον χρόνια δίχως αντίκρυσμα. Ασφάλεια για όλους αλλά και δικαιοσύνη για όλους.

2.    Ο δεύτερος είναι υποχρεωτικός, αλλά ξεκινώντας με τους νέους εργαζόμενους θα πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικός, και θα παρέχεται από δημόσιους αλλά και από ιδιωτικούς πιστοποιημένους παρόχους, υπό την εποπτεία της ΤτΕ. Το σύστημα που περιγράφουμε δίνει ευελιξία σε όλους. Οι νέοι που τώρα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη και καταφεύγουν στην ανασφάλιστη εργασία θα αποκτήσουν την αίσθηση της ιδιοκτησίας του ατομικού του κουμπαρά.

3.    Ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός, είναι ιδιωτικός, και στοχεύει να εξασφαλίσει πρόσθετα εισοδήματα μετά το πέρας του εργασιακού βίου. Οι εισφορές σε αυτόν τον πυλώνα θα πρέπει να είναι αφορολόγητες.

«Οι Έλληνες πληρώνουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για Υγεία»

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως στην Ελλάδα οι πολίτες καταβάλλουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για την Υγεία στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα πληρώνουν και σε εισφορές.

Κάνοντας λόγο για μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, εκτίμησε πως «οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα θα βελτιώσουν το κόστος αλλά και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών».

Μείωση φόρων και μείωση πλεονασμάτων

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «σε λίγους μήνες κλείνει νας αρνητικός κύκλος για τη χώρα που χαρακτηρίστηκε από την αναξιοπιστία και την αναποτελεσματικότητα, που ολοκληρώθηκε με ψεύδη και εθνικές υποχωρήσεις».

Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι οι πρώτες εμπροσθοβαρείς μειώσεις φόρων θα έλθουν από τον πρώτο μήνα της επόμενης κυβέρνησης, ενώ οι επόμενες -όπως και οι εισφορές- θα εκτυλιχθούν στη διάρκεια της τετραετίας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε « βασική στρατηγική προτεραιότητα» για τη ΝΔ τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, εκτιμώντας πως η μείωσή τους στο 2% είναι εφικτή, «αρκεί να συνοδεύεται από ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top