Παγίδες στο Ε1: Πώς να αποφύγετε τον έξτρα φόρο στα εκκαθαριστικά

Τι να προσέξουν οικογένειες με φοιτητές αλλά και τα ειδικά μισθολόγια

Πορτοφόλι σε μέγγενη

Παγίδες που μπορεί να οδηγήσουν σε έξτρα φόρους, κρύβουν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, οι οποίες θα υποβληθούν στο β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους από περίπου 8,2 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Τι πρέπει να προσέξουν οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους

Όσοι φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τους τόπους διαμονής των οικογενειών τους και νοικιάζουν φοιτητική στέγη, εφόσον το 2018 απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους εισόδημα θα φορτωθούν με το τεκμήριο διαβίωσης της ενοικιαζόμενης κατοικίας.

Παράλληλα, θα πάψουν να θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους και θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν στην εφορία εξωπραγματικού ύψους εισοδήματα, με κίνδυνο ακόμη και να πληρώσουν φόρο εισοδήματος.

Τι να προσέξουν τα ειδικά μισθολόγια

Οι περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημόσιοι λειτουργοί που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια και έλαβαν τον Δεκέμβριο του 2018 ή λαμβάνουν στους πρώτους μήνες του 2019 αναδρομικά ποσά, οφείλουν να δηλώσουν τα ποσά αυτά ως αυτοτελώς φορολογούμενα με 20% στις δηλώσεις εισοδήματος που θα υποβάλουν φέτος για το 2018.

Θα κληθούν να πληρώσουν επ' αυτών ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%- 10%.

Φορολογικές δηλώσεις: Ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τους συζύγους

Στα αξιοσημείωτα της διαδικασίας υποβολής και εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων περιλαμβάνεται το ότι οι σύζυγοι, είτε υποβάλλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος από κοινού είτε χωριστά, θα λάβουν ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top