Φορολογικές δηλώσεις: Ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τους συζύγους

Τι θα γίνει με τις δόσεις

φορολογικές δηλώσεις

Σαρωτικές αλλαγές περιμένουν τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα καταθέσουν και φέτος τη δήλωση εισοδήματος. Όχι μόνο άλλαξε το έντυπο Ε1, αλλά με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή από φέτος οι σύζυγοι θα λαμβάνουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα, ακόμα κι αν υποβάλλουν κοινή δήλωση. 

Όπως αναφέρει η απόφαση «σε περίπτωση που οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας  εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των συζύγων υποβάλλονται ως κοινές, δεν απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια από τους συζύγους. Σε αυτή την περίπτωση διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο». 

Στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

Όσον αφορά στις χωριστές δηλώσεις, οι σύζυγοι μπορούν να υποβάλουν χωρίς να απαιτείται γνωστοποίηση στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. 

Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ με τις παραπάνω μεταβολές.

Όσον αφορά στα  φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στην περίπτωση που ενημερώσουν το Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. με δήλωση μεταβολής, μπορούν να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους.

Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους και υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι εκείνο το μέρος του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας  εισοδήματος δηλώνεται ως υπόχρεος και για τα εισοδήματα του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης.

Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος

Όσον αφορά στην εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα ισχύσει ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα. Δηλαδή κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να εξοφλήσει τον φόρο που του αναλογεί σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του Ιουλίου και η καθεμιά από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. 

Δείτε την απόφαση:

Απόφαση ΑΑΔΕ Για Φορολογικές Δηλώσεις

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top