Χημικοί σε Τσίπρα: Τα δακρυγόνα μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο

Έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό

Δακρυγόνα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα

Να απαγορεύσει επιτέλους τη χρήση δακρυγόνων και άλλων χημικών από την αστυνομία ζητά η Ένωση Ελλήνων Χημικών από τον πρωθυπουργό.

Σε επιστολή της προς τον κ. Τσίπρα, η Ένωση παραθέτει τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία η χρήση τους, επισημαίνοντας πως μπορούν να προκαλέσουν από αναπνευστικά προβλήματα και διάτρηση στομάχου, μέχρι και θάνατο.

«Η χρήση σε αστικές περιοχές, που χαρακτηρίζονται από κλειστά “μικροπεριβάλλοντα” - micro environments, προκαλεί τη συσσώρευση των παραπάνω τοξικών χημικών ουσιών στο ευρύτερο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα» τονίζουν οι Έλληνες χημικοί, επισημαίνοντας ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες δύνανται να ευνοήσουν την πολύωρη παραμονή -στα χαμηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας- των τοξικών χημικών ενώσεων

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως πολλές κυβερνήσεις και υπουργοί δεσμεύτηκαν για κατάργησή τους, χωρίς τελικά να το πράξουν, και καλούν τον πρωθυπουργό να αποφασίσει «την απόσυρση των επικίνδυνων χημικών, που επιβαρύνουν για πολλές ημέρες την ατμόσφαιρα του αστικού περιβάλλοντος, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων εν γένει».

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι πρώτη φορά που η Ένωση προειδοποιεί για τις δραματικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη χρήση δακρυγόνων, καθώς είχε στείλει ανάλογη επιστολή στην -τότε- κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2011.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή των Ελλήνων Χημικών στον πρωθυπουργό

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top