Ανατροπή στη Συμφωνία των Πρεσπών: Δεν περνάει από την Επιτροπή Εξωτερικών

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τις απαιτούμενες ψήφους – Τι καταγγέλλει η ΝΔ

Η Ολομέλεια της Βουλής, όπως φαίνεται από τα θεωρεία

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου μετρά τα κουκιά, για το αν έχει τους -τουλάχιστον- 151 βουλευτές, που θέλει για να περάσει η Συμφωνία, αλλά και ακούγονται φήμες ότι δεν αποκλείεται να έρθει ακόμη και πριν το τέλος της εβδομάδας η Συμφωνία στη Βουλή, έχει ξεσπάσει απίστευτο παρασκήνιο γύρω από το θέμα.

Ο λόγος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον, μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, την απαιτούμενη πλειοψηφία στις Επιτροπές και έτσι η Συμφωνία κινδυνεύει να «μπλοκαριστεί», πριν καν έρθει στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας αποτελείται από 55 βουλευτές, εκ των οποίων οι 27 προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δε στηρίζουν τη Συμφωνία και η λοιπή αντιπολίτευση έχει ήδη ταχθεί κατά, η κυβέρνηση δεν έχει τον έναν βουλευτή, που χρειάζεται για να υπερψηφιστεί στην Επιτροπή!

Όλα τα βλέμματα στο Ποτάμι

Καθοριστική είναι η ψήφος του Ποταμιού, το οποίο –τι σύμπτωση- εκπροσωπείται στην Επιτροπή από τον Σπύρο Δανέλλη, που διαγράφηκε.

Φυσικά, το Ποτάμι δικαιούται (και πιθανότατα θα κάνει) να ζητήσει την αντικατάσταση του κ. Δανέλλη, με άλλον βουλευτή του κόμματος. Με τον Σταύρο Θεοδωράκη να έχει αφήσει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση το κόμμα του για τη Συμφωνία, είναι πολύ πιθανό να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Επιτροπή.

Έτσι, δεν μπορεί καν να εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψηφοφορία!

Το σενάριο μετά την ψήφο εμπιστοσύνης – Γιατί η ΝΔ μιλά για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»

Το σενάριο, που κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Βουλής, είναι πως υπάρχει ένας τρόπος να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο.

Συγκεκριμένα, να ζητήσει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να αλλάξει σύνθεση η Επιτροπή, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση έχει τη «δεδηλωμένη» και δικαιούται πλέον να αυξήσει τη δύναμή της στους 28 βουλευτές. Άρα, μπορεί να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών από την Επιτροπή μόνο με τις δικές της ψήφους.

Τα σενάρια έχουν φτάσει μέχρι την… Πειραιώς, με πηγές της ΝΔ μιλούν οργισμένα για «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», αν επιχειρηθεί.

«H κυβέρνηση που συνειδητά και συστηματικά παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και επιχειρεί να χειραγωγήσει ακόμη και τη Δικαιοσύνη, προετοιμάζει, ως φαίνεται, κάτι που πραγματικά δεν θα έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας: Να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Kοινοβουλευτικές Eπιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας» αναφέρουν πηγές της ΝΔ, προειδοποιώντας «την κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής να μην διανοηθούν να το επιχειρήσουν».

«Ας κατανοήσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτό που ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής μαθαίνει ως δημοκρατική συνθήκη του πολιτεύματος: ότι η Βουλή ελέγχει την Κυβέρνηση και όχι η Κυβέρνηση τη Βουλή», ξεκαθαρίζουν οι πηγές από την Πειραιώς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top