Euro 2028 ή Mundial 2030 διεκδικούν Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία

Τσίπρας: «Έχουμε φτιάξει καλή ομάδα που παίζει δημιουργικό ποδόσφαιρο»

Πρώτη δημοσίευση: 14.01

Τη συνδιοργάνωση του Euro 2028 ή του Mundial 2030 θα διεκδικήσουν Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Τις επίσημες ανακοινώσεις, έκανε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, λίγο μετά το τέλος της Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας που φιλοξενήθηκε στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Νταντσίλα και του οικοδεσπότη της συνάντησης, προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Τουλάχιστον μια από τις δυο διοργανώσεις, πιστεύω, μπορούμε να την αναλάβουμε» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως «έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα, έμαθε να συνδυάζεται, να δίνει πάσες και να ανοίγει το παιχνίδι, να παίζει δημιουργικό ποδόσφαιρο και μέσα από την πολύ καλή συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς υποδομών και ενέργειας αλλά και στην ανάπτυξη μιας νέας γεωπολιτικής δυναμικής για την περιοχή, πολύ σύντομα μπορεί να σκοράρουμε».

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στις εργασίες της Συνόδου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας που έλαβαν χώρα στο Βελιγράδι

Για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2028 αλλά και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 θα συγκροτηθεί 16μελής επιτροπή. Θα την απαρτίζουν τέσσερις εκπρόσωποι από κάθε χώρα. Θα έχουν την ευθύνη να φτιάξουν τον φάκελο για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας από Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ο φάκελος πρέπει να κατατεθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και η τελική επιλογή για τη χώρα ή τις χώρες που θα φιλοξενήσουν το Euro 2028 και το Μουντιάλ του 2030 θα γίνει τον Ιούνιο του 2022.

Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τετραμερή συνεργασία, ανέφερε ότι έχει αναδείξει την περιοχή των Βαλκανίων ως μια περιοχή η οποία μπορεί να δώσει στην Ευρώπη και όχι ως μια περιοχή «δεύτερης διαλογής», όπου η Ευρώπη θα την αντιμετωπίζει με συμπάθεια προσπαθώντας να επιβάλει τους δικούς της όρους. «Η βουλγαρική προεδρία έδωσε την ευκαιρία να ξαναπιάσουμε το νήμα της ατζέντας της Θεσσαλονίκης της ελληνικής προεδρίας το 2003 και δημιούργησε προϋποθέσεις για να μπορούμε να ξαναβάλουμε τα Βαλκάνια στο επίκεντρο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις συζητήσεις, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τονίστηκε και «η ιδιαίτερη σημασία της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που ξαναπιάνει το νήμα της ιστορίας της, για να γίνει πρωτοπόρος των εξελίξεων, ενώνοντας τη νοτιοανατολική Ευρώπη με την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top