«Ντρίμπλες» από Ζάεφ με διπλή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Δεν άλλαξε το όνομα σε «Βόρεια Μακεδονία» σε όλα τα άρθρα του Συντάγματος

Σε ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών προχωρά ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δεν άλλαξε την ονομασία της χώρας του, από «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία», σε όλα τα άρθρα του σκοπιανού Συντάγματος.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής τέσσερις τροπολογίες για το Σύνταγμα της χώρας, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι δύο εξ αυτών, καθώς απαιτείται απλώς ενισχυμένη πλειοψηφία (61 από τους 120 βουλευτές), την οποία διαθέτει ο Ζόραν Ζάεφ.

Συγκεκριμένα, η Βουλή των Σκοπίων ενέκρινε την τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ του Συντάγματος, με την οποία οι λέξεις «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αλλάζουν με τις λέξεις «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και η λέξη «Μακεδονία» αλλάζει με τη λέξη «Βόρεια Μακεδονία». Αυτό έγινε σε όλα τα άρθρα του Συντάγματος, εκτός από το άρθρο 36!

«Με την τροπολογία 36 εξασφαλίζεται η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού» ανέφερε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, δικαιολογώντας την εξαίρεση του εν λόγω άρθρου από τις αλλαγές.

Ωστόσο, η Συμφωνία των Πρεσπών στο άρθρο 1, παράγραφος 12, αναφέρει πως «το όνομα και οι ορολογίες θα αλλάξουν αντιστοίχως σε όλα τα άρθρα του Συντάγματος».

H παράγραφος 12 του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Ζάεφ παραβιάζει την παράγραφο 12 του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών

Εξάλλου, ο Ζάεφ δήλωσε το Σάββατο στην Ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής πως οι αναθεωρήσεις θα ενσωματωθούν στο Σύνταγμα της χώρας, μόνο εάν η Ελλάδα υιοθετήσει τη συμφωνία των Πρεσπών και υποστηρίξει το πρωτόκολλο για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Το οποίο αποτελεί επίσης παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού στο άρθρο 1, παράγραφο 4, επισημαίνει πως τα Σκόπια θα ολοκληρώσουν «in toto (σ.σ.: εξ΄ολοκλήρου) τις συνταγματικής τροποποιήσεις έως το τέλος του 2018».

Η παράγραφος 4ε του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η αναφορά του Ζάεφ για την ενσωμάτωση των αλλαγών στο σκοπιανό Σύνταγμα παραβιάζει την παράγραφο 4ε του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top