Νέο πλαίσιο για «κόκκινα» δάνεια: Το κράτος θα πληρώνει το 1/3 της δόσης!

Πιέσεις για πλειστηριασμούς και σε ακίνητα κάτω των 100.000 ευρώ

Χέρι κρατά χρήματα

Επέκταση των πλειστηριασμών και για ακίνητα αξίας κάτω των 100.000 ευρώ ζητά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, τις οποίες πιέζει έντονα για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ήδη η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις με θεσμούς και τράπεζες για τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως τον έχει εκφράσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, είναι να θεσμοθετηθεί νέο πλαίσιο προστασίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια παράταση του νόμου Κατσέλη, ωστόσο ο SSM είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε παράταση του νόμου Κατσέλη, καθώς εκτιμά πως υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν οι ρυθμίσεις καθυστερούμενων οφειλών και να αυξηθεί εκ νέου ο όγκος των κόκκινων δανείων.

Μία από τις λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το πρόγραμμα «Εστία», που εφαρμόζεται στην Κύπρο.

Τα βασικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα είναι η αξία του ακινήτου και το διαθέσιμο εισόδημα του δανειολήπτη.

Στην περίπτωση αυτή κουρεύεται το υπερβάλλον ποσό του δανείου του ακινήτου και συμφωνείται με τον δανειολήπτη νέα ρύθμιση με χαμηλό επιτόκιο, ενώ το 1/3 της δόσης επιδοτείται από το κράτος και τα 2/3 καταβάλλονται από τον δανειολήπτη.

Στο ακίνητο, πέραν της προσημείωσης που ήδη φέρει υπέρ της πιστώτριας τράπεζας, εγγράφεται και νέα προσημείωση υπέρ του Δημοσίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top