Αποστολή STAR στα Σκόπια: Με την πλάτη στον τοίχο ο Ζάεφ

Οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ

Θολό είναι το τοπίο στα Σκόπια μετά το φιάσκο με τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα.

Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του STAR, Κάτια Μακρή, η οποία έχει εξασφαλίσει για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR αποκλειστικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, αλλά και κορυφαίου στελέχους του κόμματος VMRO DPMNE, της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων, το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που προσδοκούσε ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έτρεφε ελπίδες για συμμετοχή τουλάχιστον 700.000 ψηφοφόρων.

Τελικά, όμως, η συμμετοχή ήταν 36,2%, που σημαίνει λίγο πάνω από 620.000 πολίτες.

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Όλοι πιέζουν… τον Καμμένο μετά το φιάσκο!

Ο ίδιος, αν και προσπάθησε να δώσει πανηγυρικό τόνο, προβάλλοντας την επικράτηση του «ναι» με ποσοστό άνω του 90%, ήταν φανερά προβληματισμένος για την επόμενη μέρα.

Η κυβέρνηση του σκοπιανού πρωθυπουργού «μετρά» 69 βουλευτές και θα χρειαστεί ακόμη 11 βουλευτές (σύνολο 80, που αποτελούν τα 2/3 των βουλευτών) για να προχωρήσει με τις συνταγματικές αλλαγές, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Σκόπια: Φιάσκο η συμμετοχή στο δημοψήφισμα - To τηλεφώνημα Τσίπρα σε Ζάεφ

Αν η συμμετοχή ήταν άνω του 50% ή έστω κοντά σε αυτό το νούμερο, θα ήταν πιο εύκολο για τον ίδιο να «ανοιχτεί» σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να στηρίξουν τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Με το «όχι», όμως, να έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική, πλέον, αυτό φαντάζει αρκετά δύσκολο. Έτσι, όπως μεταδίδει η Κάτια Μακρή, από χθες κάνει συνεχείς συσκέψεις με συνεργάτες του στο γραφείο του για να διαχειριστεί την επόμενη μέρα.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ξεκαθαρίζοντας ότι θα φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή. Ωστόσο, αν δε βρει την πλειοψηφία, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να πάει σε εκλογές, πιθανόν στα τέλη Νοεμβρίου ή τον Δεκέμβριο του 2018. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top