Σκόπια: Φιάσκο η συμμετοχή στο δημοψήφισμα - To τηλεφώνημα Τσίπρα σε Ζάεφ

Τα μηνύματα από Ευρώπη, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

O Ζόραν Ζάεφ

Με αμηχανία υποδέχθηκε η κυβέρνηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, όπου το «ναι» έφτασε το 91% αλλά η συμμετοχή ήταν οριακά άνω του 36%.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ζόραν Ζάεφ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, επαινώντας τον για την απόφασή του να προχωρήσει με την εφαρμογή της Συμφωνίας.

Ζάεφ για δημοψήφισμα: "Η πλειοψηφία είπε ναι"-Στέλνει τη συμφωνία στη Βουλή

Νωρίτερα, ωστόσο, ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, είχε σπεύσει να τονίσει πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι άκυρη μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Τη μέση οδό επέλεξε, από την άλλη, ο Νίκος Κοτζιάς. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναγνώρισε τη συντριπτική νίκη του «ναι» ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μικρή προσέλευση, μιλώντας για «αντιφατικό» αποτέλεσμα.

Έκλεισε, πάντως, με την προτροπή πως «η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να διαφυλαχθεί».

Τα μηνύματα από Ευρώπη και ΝΑΤΟ

Πανηγυρική ήταν η υποδοχή του αποτελέσματος από τις ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «ιστορική ευκαιρία» και υποστήριξε ότι οι Σκοπιανοί «εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας» .

Ακριβώς τον ίδιο χαρακτηρισμό («ιστορική ευκαιρία») χρησιμοποίησε και ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα» είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, προτρέποντας τα Σκόπια να κάνουν τη συνταγματική αναθεώρηση για να μπουν στη Συμμαχία.

«Συγχαίρω τους πολίτες οι οποίοι ψήφισαν σήμερα στο συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα ασκώντας τις δημοκρατικές τους ελευθερίες. Με τη σαρωτική επικράτηση του “ναι”, υπάρχει μια ευρεία υποστήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε μέσω twitter ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, ο Γιοχάνες Χαν.

Οι επόμενες κινήσεις του Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ έχει αρχίσει να νιώθει την πίεση της αντιπολίτευσης, η οποία έσπευσε να δήλωσε πως ο λαός των Σκοπίων ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση Ζάεφ ήλπιζε η συμμετοχή να πλησιάσει, έστω, το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και τώρα έχει να διαχειριστεί την επόμενη μέρα.

Απέκλεισε κατηγορηματικά τις πρόωρες εκλογές, δηλώνοντας πως θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη σκοπιανική Βουλή για τις συνταγματικές αλλαγές. Ωστόσο, θα πρέπει να πετύχει πλειοψηφία 81 βουλευτών (από 120), με τον ίδιο να έχει αυτή τη στιγμή μόνον 69 βουλευτές.

Το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα βρεθούν αντιπολιτευόμενοι βουλευτές να στηρίξουν τη Συμφωνία. Διαφορετικά τους επόμενους μήνες τα Σκόπια θα βρεθούν ενώπιον μεγάλων πολιτικών αναταράξεων με πρόωρες εκλογές, που θα έχουν απόλυτο διακύβευμα τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top