Ζάεφ για δημοψήφισμα:"Η πλειοψηφία είπε ναι"-Στέλνει τη συμφωνία στη Βουλή

Καμμένος: Άκυρο το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Πρώτη ανάρτηση: 2018-09-30 22:27

Επιμένει στη συμφωνία των Πρεσπών, παρά την μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανέφερε πως «η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν ψήφισαν υπέρ του "ναι"».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, "διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα", είπε ο Ζάεφ. 

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 97% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισε το 91,37% και υπέρ του ΟΧΙ το 5,64% . Η συμμετοχή σύμφωνα με στοιχεία από το 85,71% των εκλογικών τμημάτων ήταν 36,11%. Μη έγκυρο είναι 2,94%.

Η προσέλευση στο δημοψήφισμα μέχρι τις 18:30 ήταν 34,09%.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ καλεί το κοινοβούλιο να επικυρώσει το "ναι"

Το "90% και πλέον" των πολιτών που ψήφισαν σήμερα στο δημοψήφισμα ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα και το κοινοβούλιο πρέπει να "επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

«Άνω του 90% του συνόλου των ψήφων ήταν υπέρ του "ναι", επομένως είναι η σειρά του Κοινοβουλίου να επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας» είπε ο Ζόραν Ζάεφ στο AFP.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα - Ζ. Ζάεφ

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών

"Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας "παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών". Παράλληλα υπογραμμίζει ότι "τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί".

Σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, το χαρακτηρίζει ως "αντιφατικό" καθώς όπως εξηγεί το ΥΠΕΞ υπάρχει "μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή". Και προσθέτει: "Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό" υπογραμμίζοντας ότι "η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

‘Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας" όπως αναφέρει η ανακοίνωση "θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους".

Εξηγεί επίσης ότι "οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα".

Έτσι, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ "αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες'".

Καμμένος: Άκυρο το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Για αποτυχία του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ κάνει λόγο ο πρόεδρος των Ανεξατήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, τονίζοντας πως «με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία».

 

 


Όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος στο Twitter «όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν».

«Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλες τις πλευρές να "σεβαστούν" το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλες τις πλευρές να "σεβαστούν" το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ.

Μίτσκοσκι: Ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Την άποψη πως ο λαός της ΠΓΔΜ ψήφισε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών δήλωσε μετά το δημοψήφισμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της γειτονικής χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοφσκι.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας, ανέφερε ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE .

Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του.

Μεγαλύτερη η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές. Δεν υπήρχε στους εκλογικούς καταλόγους το όνομα του πρόεδρου της Βουλής και του πρώην προέδρου της χώρας

Η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές της ΠΓΔΜ ήταν οριακά υψηλότερη απ' ότι στις υπόλοιπες περιοχές δείχνουν τα στοιχεία από την εφορευτική επιτροπή του δημοψηφίσματος . Μέχρι τώρα, συνήθως η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές ήταν 10% χαμηλότερη.

Το ποσοστό του ΝΑΙ σε πολλές αλβανικές περιοχές υπερβαίνει το 95%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι λίγο κάτω από το 90%..

Πάντως από τα παράδοξα του δημοψηφίσματος είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν διότι δεν υπήρχε το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top