Τρεις μεγάλες «βόμβες» στα θεμέλια της κυβέρνησης!

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να την υποχρεώσουν σε αλλαγή σχεδίων

Μέγαρο Μαξίμου

Τρεις μεγάλες «βόμβες» βρίσκονται στα θεμέλια της κυβέρνησης απειλώντας ακόμη και την κοινοβουλευτική επιβίωσή της στην περίπτωση που «εκραγούν», όπως και στην υποχρεωτική αλλαγή των σχεδίων της για τον χρόνο πραγματοποίησης των εκλογών. 

ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΚΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ   

Η πρώτη «βόμβα» είναι το Σκοπιανό, το οποίο αναγκαστικά θα επανέλθει στο προσκήνιο όταν  διεξαχθεί το δημοψήφισμα στις 30/9 στα Σκόπια για το «ναι» ή «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και μπορεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμενος να…  «προσεύχεται» να  υπερισχύσει  το «όχι»,  όμως οι δημοσκοπήσεις στη γειτονική χώρα δείχνουν ότι είναι σαφώς πιθανότερο να υπερισχύσει το «ναι»,  με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έτσι το βάρος θα μετακυλισθεί στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί (έστω και όχι άμεσα) να κυρώσει τη Συμφωνία στη Βουλή των Ελλήνων. Όσο κι αν είναι  προφανές ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά βιάζεται για να το πράξει, είναι αμφίβολο ότι θα καταφέρει να το μεταθέσει τόσο μακριά όσο θα ήθελε.  

Με δεδομένο ότι ο κ. Καμμένος εμμένει στην προειδοποίησή του ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έρχονται στο προσκήνιο πληροφορίες ότι το Μέγαρο Μαξίμου «ψαρεύει» μεμονωμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ για υπερψήφισή της και κατά συνέπεια για διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας όταν τεθεί τέτοιο ζήτημα, με τη βοήθεια και βουλευτών από άλλα κόμματα (όπως από το Ποτάμι του  οποίου όμως  η ηγεσία θέτει ως όρο την υπερψήφιση την προκήρυξη εκλογών στη συνέχεια).   

Αν και οι καχύποπτοι - που βλέπουν «σικέ διαφωνία» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ -  δεν λείπουν και στο παρελθόν μετακινήθηκε βουλευτής από το ένα κόμμα στο άλλο χωρίς να υπάρξει πρόβλημα (η Ραχήλ Μακρή),  δεν είναι και λίγοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσοι φοβούνται ότι η ρήξη ενδέχεται να πάρει τη μορφή αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Οι πιο παρατηρητικοί εντάσσουν σε αυτό το πλαίσιο και το πρόσφατο «άνοιγμα» Καμμένου στην ηγεσία της ΝΔ, έστω και με τον όρο της εκδίωξης Γεωργιάδη-Βορίδη.       

Οι ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΟΠΗΚΑΝ (;)  ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ… ΞΑΝΑΚΟΠΟΥΝ    

Το δεύτερο ζήτημα που μπορεί να αποτελέσει «βόμβα» στα σχέδια της κυβέρνησης είναι παραδόξως κάτι που είχε ήδη προεξοφληθεί: Η περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 λόγω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. 

Τι άλλαξε: Η βιασύνη της κυβέρνησης να δημιουργήσει ελπίδες ότι δεν θα ισχύσει τελικά, βασιζόμενη ίσως και σε διαβεβαιώσεις μεμονωμένων στελεχών της Κομισιόν. Μια παράμετρος που το έβαλε ξανά ως κυρίαρχο στην ατζέντα. 

Το ζήτημα δεν έχει κλείσει και οι ελπίδες να αναβληθεί η εφαρμογή του μέτρου, να γίνει αυτό πιο ήπιο ή και να μην ισχύσει τελικά δεν έχουν εκλείψει. Το ρίσκο όμως που ανέλαβε η κυβέρνηση  με τη συστηματική καλλιέργεια αισιοδοξίας για τη μη εφαρμογή της περικοπής, ενδέχεται να έχει μεγάλο τίμημα στην περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι προσδοκίες. Και μόνο τυχαίο δεν είναι που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε αντίθεση με το Μέγαρο Μαξίμου, αποφεύγει κάθε ρητή αναφορά στο ζήτημα και «ξορκίζει» τη σχετική συζήτηση.  

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ   

Το τρίτο ζήτημα που ενδέχεται να αποτελέσει «βόμβα» είναι οι εξελίξεις στη διερεύνηση της πυρκαγιάς στο Μάτι. Μπορεί η υπόθεση να μην «τσουρούφλισε» τόσο πολύ την κυβέρνηση όσο θα περίμενε κανείς μετά την κατακραυγή των πρώτων ημερών, αλλά αυτό φαίνεται ότι οφείλεται περισσότερο στην αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ μετά  τα ομαδικά πυρά που δέχθηκε. Η υπόθεση έχει αρκετό δρόμο μπροστά της καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική  έρευνα και τυχόν νέες αποκαλύψεις για ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας συγκεκριμένων υπουργείων  ή για το πότε ακριβώς ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι για την ύπαρξη νεκρών θα φέρει εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα της διαχειριστικής ανεπάρκειας αλλά και της απόκρυψης  της αλήθειας που σύσσωμη η αντιπολίτευση της καταλογίζει. 

Όλα αυτά μαζί ή και το καθένα ξεχωριστά λόγω της μεγάλης δυναμικής του, είναι ζητήματα τα οποία μπορούν να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, με απρόβλεπτες συνέπειες. Το κυριότερο ίσως είναι ότι απειλούν να στερήσουν από τον Αλέξη Τσίπρα την πρωτοβουλία των κινήσεων. Γιατί άλλο είναι να κάνεις πρόωρες εκλογές γιατί θεωρείς πρόσφορη τη συγκυρία και άλλο να πηγαίνεις σε κάλπες εξαναγκαζόμενος από τις εξελίξεις… 

Του Αλέξη Διακόπουλου
adiakopoulos@star.gr      
               
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top