Διαχειριστής σε Airbnb: Εισόδημα από σπίτι… που δεν έχετε!

Πώς φορολογείται το ποσό – Ποιοι μπορούν να γίνουν

Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει το «φαινόμενο» Airbnb, με πολλούς να δείχνουν ενδιαφέρον όχι μόνο για να ενοικιάσουν ένα ακίνητο μέσω της πλατφόρμας αλλά και για να γίνουν διαχειριστές ακινήτων.

Μόνο γύρω από το κέντρο της Αθήνας, τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση έχουν ξεπεράσει τις 9.000, σύμφωνα με την πηγή δεδομένων AirDNA.

Την ίδια ώρα, πανελλαδικά μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών διατίθενται πάνω από 42.000 ακίνητα (μελέτη της Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος) και ο τζίρος του κλάδου έχει φτάσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 900 εκατομμυρίων ετησίως.

Τι είναι ο διαχειριστής ακινήτου στο Airbnb

O διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνια μίσθωσης είναι αυτός που θα κάνει όλη την απαιτούμενη δουλειά για την ενοικίαση του ακινήτου.

Χρηστικό: Αναλυτικός οδηγός για τη φορολογία των ακινήτων στην Airbnb

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από τα πρώτα, πολύ βασικά βήματα (τη φωτογράφιση του ακινήτου και τη δημιουργία της αγγελίας στο Airbnb) μέχρι – φυσικά – την ουσιαστική διαχείριση του ακινήτου: την επικοινωνία με τους επισκέπτες, τον καθαρισμό του σπιτιού, την υποδοχή των επισκεπτών, τον έλεγχο της οικίας πριν και μετά το τέλος της κάθε ενοικίασης αλλά και τη δήλωσή του στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

«Διαχειριστής ακινήτου μπορεί να γίνει φυσικό ή νομικό πρόσωπο - ή κάθε είδους νομική οντότητα-, που αναλαμβάνει τη διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωσή του και γενικά μεριμνά για τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου» εξηγεί στο star.gr η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων του «ελληνικού» Airbnb, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι και ο διαχειριστής, ωστόσο μπορεί να γίνει διαχειριστής «ο επικαρπωτής, ο υπεκμισθωτής ή τρίτος» [το τελευταίο αποκλειστικά για τις περιπτώσεις α) ο κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, β) ο εκκαθαριστής κληρονομιάς, γ) ο εκτελεστής διαθήκης, δ) ο σύνδικος πτώχευσης, ε) ο προσωρινός διαχειριστής, στ) ο μεσεγγυούχος, ζ) ο επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης ή γονέας που ασκεί τη γονική μέριμνα κατά περίπτωση].

Ποιος δηλώνει το εισόδημα από Airbnb και πώς φορολογείται

«Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση δεν υπάγεται σε ΦΠΑ» τονίζει η κυρία Μακριδάκη, σημειώνοντας πως – βάσει του νόμου – «o διαχειριστής είναι αυτός που πρέπει να δηλώσει το εισόδημα στην φορολογική του δήλωση και να αποδώσει τους οφειλόμενους φόρους».

Φιλοθέη Μακριδάκη στο star.gr: Το εισόδημα από Airbnb δε φορολογείται με ΦΠΑ

Κοινώς, εάν ο ιδιοκτήτης έχει ορίσει βάσει συμφωνίας έναν διαχειριστή, ο δεύτερος θα φορολογηθεί για τα εισοδήματα που εισπράττει από το ακίνητο στο Airbnb, ενώ ο πρώτος για το συμφωνηθέν τίμημα που θα εισπράξει και θα δηλωθεί στη φορολογική δήλωσή του.

Στο μάτι του κυκλώνα τα ακίνητα Airbnb: Εφοριακοί κάνουν τους τουρίστες

Όταν η εκμίσθωση επιπλωμένων κατοικιών συνοδεύεται αποκλειστικά από την παροχή κλινοσκεπασμάτων, λογίζεται ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία και φορολογείται αυτοτελώς ως εξής:

•    Για το εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 15%
•    Για το εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 35.000 εφαρμόζεται συντελεστής 35%
•    Για το εισόδημα από 35.001 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται συντελεστής 45%

Σε αυτήν την περίπτωση, δε χρειάζεται να αποδοθεί και ο φόρος διαμονής, που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2018.

Όταν η εκμίσθωση επιπλωμένων κατοικιών συνοδεύεται και από άλλες υπηρεσίες εκτός της παροχής κλινοσκεπασμάτων, τότε λογίζεται ως εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται ως εξής:

•    Για το εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 22%
•    Για το εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 30.000 εφαρμόζεται συντελεστής 29%
•    Για το εισόδημα από 30.001 ευρώ έως 40.000 εφαρμόζεται συντελεστής 37%
•    Για το εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται συντελεστής 45%.

Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται και ο φόρος διαμονής, ο οποίος ανέρχεται σε 0,50 ευρώ την ημέρα για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή δωμάτια και κυμαίνεται από 0,50 έως 4 ευρώ για τα ξενοδοχεία (ανάλογα τον αριθμό των αστέρων).

Πώς η Airbnb βάζει… τρικλοποδιά στους νέους φοιτητές

Όταν η άσκηση βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, διενεργείται από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται με συντελεστή 29%.

Οι υποχρεώσεις ενός εκμισθωτή / διαχειριστή ακινήτου

Ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής ενός ακινήτου προτού ξεκινήσει να μισθώνει οποιοδήποτε ακίνητο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Airbnb, πρέπει να εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του TAXISnet.

Αν διαχειρίζεται περισσότερα από ένα ακίνητα, οφείλει να εγγραφεί τόσες φορές όσα και τα ακίνητα που διαχειρίζεται. Αφότου εγγραφεί, ο διαχειριστής μπορεί πλέον να προχωρήσει στην ανάρτηση του ακινήτου, ωστόσο είναι υποχρεωμένος να την συνοδεύσει με τον αριθμό εγγραφής του στην ΑΑΔΕ σε εμφανές σημείο. Αν παραβιάσει αυτήν την υποχρέωση, ο διαχειριστής κινδυνεύει με πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Εν συνεχεία, πρέπει να υποβάλει τη «Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο», ή τυχόν ακύρωσης πληρωμένης κράτησης.

Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς Δήλωσης, το πρόστιμο ορίζεται στο διπλάσιο του μισθώματος του ακινήτου, και σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής Δήλωσης, το πρόστιμο ορίζεται σε 100 ευρώ.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top