Στο μάτι του κυκλώνα τα ακίνητα Airbnb: Εφοριακοί κάνουν τους τουρίστες

Ραβασάκια σε πολλούς ιδιοκτήτες που έχουν λάβει εμβάσματα από την πλατφόρμα

Στο μικροσκόπιο της εφορίας έχουν μπει οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις μέσω Airbnb στην Ελλάδα.

Την ώρα που είναι στα σκαριά η δημιουργία της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Οικονομικών για το μητρώο των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, ο τζίρος του κλάδου έχει φτάσει – σύμφωνα με τους υπολογισμούς – τα 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στη χώρα μας.

Βλέποντας, λοιπόν, ότι η δημοφιλής πλατφόρμα έχει γίνει χρυσωρυχείο για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, η εφορία έχει ξεκινήσει σαφάρι για να αντιμετωπίσει τυχόν αδήλωτα ακίνητα που ενοικιάζονται ή απόκρυψη εισοδημάτων από δηλωμένα ακίνητα.

Διαβάστε ακόμη: «Χρυσωρυχείο» για τους Αθηναίους η Airbnb

Μάλιστα, σε πολλές περιοχές οι εφοριακοί παριστάνουν τους τουρίστες, όπως κάνουν σε καταστήματα κατά τη θερινή περίοδο, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για ενοικίαση καταλυμάτων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

«Σκανάρει» τα εμβάσματα και στέλνει… προσκλήσεις η εφορία

Την ίδια ώρα, η εφορία «σκανάρει» τα εμβάσματα που κατατίθενται σε λογαριασμούς από την Airbnb.

Σε πολλές περιπτώσεις έχουν σταλεί ειδοποιήσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων, που τα ενοικιάζουν βραχυπρόθεσμα, με τις οποίες προσκαλεί τους ιδιοκτήτες του ακινήτου να προσέλθουν για να δώσουν διευκρινήσεις σχετικά με τα εισοδήματα που έχουν εισπράξει.

* To "ραβασάκι" που έλαβε ο πελάτης της κυρίας Τωμαδάκη από την εφορία

Αυτό συνέβη πρόσφατα σε έναν ιδιοκτήτη ακινήτου στα Χανιά, όπως αποκάλυψε η οικονομολόγος-φοροτεχνικός Γεωργία Μαρία Τωμαδάκη.

«Τον κάλεσαν από την εφορία λόγω των εμβασμάτων στους λογαριασμούς του από το Airbnb» εξηγεί η ίδια στο star.gr, σημειώνοντας πως τα ποσά αφορούσαν εισοδήματα του 2016 που είχαν δηλωθεί στο σύνολό τους, στον ειδικό κωδικό της φορολογικής δήλωσης. Μάλιστα, διευκρινίζει πως όταν ξεπέρασαν το όριο των 12.000 ευρώ, ο εν λόγω φορολογούμενος έκανε έναρξη επαγγέλματος, ως όφειλε.

Στο κυνήγι των «κρυφών» εισοδημάτων

Με τα ραβασάκια ελέγχου η εφορία δε στοχεύει μονάχα να εντοπίσει καταλύματα που ενδεχομένως ενοικιάζονται βραχυπρόθεσμα χωρίς να έχουν δηλωθεί.

Στόχος είναι να εντοπιστούν και αδήλωτα ποσά, που πιθανόν να φανερώσουν επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιοκτήτη του ακινήτου και άρα να φορολογηθούν με διαφορετικό τρόπο.

Σύμφωνα με καταγγελίες στην εφορία, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ιδιοκτήτης και πελάτης συμφωνούν σε περισσότερες μέρες διαμονής από αυτές που καταχωρούνται επίσημα, έτσι ώστε να μη φαίνεται το επιπλέον εισόδημα.

«Οι διατάξεις της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων προβλέπουν φορολογία 15% μέχρι τα 12.000 ευρώ, όπως ακριβώς και στα εισοδήματα από ενοίκια. Από και πέρα, το εισόδημα φορολογείται ως επιχειρηματική δραστηριότητα» εξηγεί η κα Τωμαδάκη.

Τι σημαίνει αυτό; Πολλαπλάσιο φόρο, αφού εκτός από συντελεστή 22% (αντί για 15%), οι επαγγελματίες καταβάλουν και προκαταβολή φόρου αλλά και τέλος επιτηδεύματος!

Προσοχή στην «παγίδα» με τις παροχές στο κατάλυμα

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το εισοδηματικό όριο το κριτήριο.

Για να ενταχθούν τα εισοδήματα από το airbnb στην κλίμακα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να προσφέρουν μόνο κλινοσκεσπάσματα.

* Αν τα εισοδήματα του airbnb φορολογηθούν σαν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ο φόρος... καίει

Εάν υπάρχουν και άλλες παροχές, όπως καθαριότητα, υπηρεσίες μεταφοράς, αντικατάσταση κλινοσκεπασμάτων, τότε ακόμη και εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ θα φορολογηθούν ως επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή από το πρώτο ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ιδιοκτήτης ακινήτου που το ενοικιάζει μέσω Airbnb και έχει 10.000 ετήσιο εισόδημα.

Αν φορολογηθεί ως επιχειρηματίας: θα αφαιρέσει τα έξοδα (έστω 2.000 ευρώ) και φορολογηθεί με 22% στο υπόλοιπο ποσό, δηλαδή τις 8.000 ευρώ (προκύπτει φόρος 1.760 ευρώ). Παράλληλα, θα χρεωθεί τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ) αλλά και προκαταβολή φόρου (επιπλέον 1.760 ευρώ). Δηλαδή, θα πληρώσει συνολικά 4.170 ευρώ.

Αν φορολογηθεί ως φυσικό πρόσωπο: θα αφαιρέσει τα έξοδα (η εφορία υπολογίζει μόνη της 5% ως έξοδα συντήρησης) και θα φορολογηθεί με 15% στο υπόλοιπο ποσό, δηλαδή τις 9.500 ευρώ. Προκύπτει φόρος 1.425 ευρώ, ο οποίος είναι και το συνολικό ποσό που θα πληρωθεί.

Έρχεται το μητρώο βραχυχρόνιας διαμονής και... νέος φόρος

Θέλοντας να ξεδιαλύνει το τοπίο στη βραχυχρόνια μίσθωση, το υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργήσει στους επόμενους μήνες το μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Η πλατφόρμα θα δίνει μια πληρέστερη εικόνα στην εφορία, αρχικά πληροφοριακή, για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ακινήτων» τονίζει η κυρία Τωμαδάκη.

Όπως εξηγεί, όταν λειτουργήσει, θα καταχωρούνται οι μισθώσεις σε άμεσο χρόνο.

Παράλληλα, τονίζει πως το μητρώο θα οδηγήσει και στη δημιουργία ενός νέου τέλους, στη λογική του φόρου διαμονής, στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις (υπενθυμίζεται ότι όταν παρέχονται μόνο κλινοσκεπάσματα, δεν επιβαρύνονται με φόρο διαμονής).

Τι πρέπει να κάνουν όσοι ενοικιάζουν μέσω airbnb μέχρι το άνοιγμα του μητρώου

Όπως διευκρινίζει η κυρία Τωμαδάκη, οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών είναι:

α) Η υποβολή μισθωτηρίων στο Taxis. Τα μισθωτήρια υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα. (π.χ. τα μισθωτήρια του μήνα Ιουνίου υποβάλλονται μέχρι 31/07.). Δηλώνεται ολόκληρο το ποσό μαζί με την προμήθεια που μπορεί να δώσετε στον διαμεσολαβητή. Ουσιαστικά είναι το ποσό το έμβασμα το οποίο κατατίθεται στον τραπεζικό σας λογαριασμό .

β) H δήλωση των εισοδημάτων στον ειδικό κωδικό της φορολογικής δήλωσης.

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του STAR με την Πόπη Τσαπανίδου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top