«Χρυσωρυχείο» για τους Αθηναίους η Airbnb

Ακόμη και πάνω από 1.100 ευρώ το μήνα ο τζίρος στα ακίνητα του τουριστικού τριγώνου

Οικονομική «άνοιξη» στην αγορά της Αθήνας έχει φέρει η Airbnb.

Τα ακίνητα που διατίθενται στην Αττική με βραχυπρόθεσμη ενοικίαση μέσω της δημοφιλούς ηλεκτρονικής πλατφόρμας υπολογίζεται ότι αγγίζουν πλέον πενταψήφιο νούμερο, δηλαδή τις 10.000.

Το «φαινόμενο» Airbnb έχει δημιουργήσει μια νέα κατηγορία επιχειρηματιών, που είτε γίνονται «ξενοδόχοι» ενοικιάζοντας το σπίτι ή το διαμέρισμά τους, είτε συμπληρώνουν το εισόδημά τους σε καιρούς κρίσης. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ο τζίρος ξεπερνά και τα 1.000 ευρώ το μήνα.

To μέγεθος του «φαινομένου» αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις για τζίρο 700-800 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα.

Συνολικά τα διαθέσιμα καταλύματα σε πλατφόρμες τύπου Airbnb εκτιμώνται σε λίγο περισσότερα από 50.000 σε όλη την Ελλάδα.

Θέα στην Ακρόπολη με τιμές από 23 ευρώ έως… 1.020 την ημέρα

Η «έκρηξη» των διαθέσιμων καταλυμάτων μέσω του Airbnb οφείλεται εν πολλοίς στον τουρισμό.

Αυτό δείχνουν, άλλωστε και τα στοιχεία τόσο από τις τιμές, όσο και από το πλήθος των προσφερόμενων καταλυμάτων σε περιοχές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και τις γύρω περιοχές.

Ιδιαίτερα δημοφιλές αναδεικνύεται το Κουκάκι, το οποίο προσφέρει πρόσβαση στην Ακρόπολη, ενίοτε και θέα στον ιερό Βράχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα σε μόλις 3 χρόνια οι κρατήσεις στην περιοχή έχουν τετραπλασιαστεί.

Οι τιμές καλύπτουν όλα τα βαλάντια και ξεκινούν από 23 ευρώ την ημέρα για δωμάτιο με διπλό κρεβάτι σε κατοικία με κοινόχρηστο μπάνιο και φτάνουν τα 1.020 ευρώ για βίλα με 5 κρεβάτια και πισίνα με μοναδική θεά την Ακρόπολη.

«Φλέβα χρυσού» με τζίρο 1.100 ευρώ τον μήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων AirDNA, περιοχές όπως το Κουκάκι, το Κολωνάκι και το ιστορικό τρίγωνο των Αθηνών (δηλαδή περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος) μπορούν να αποφέρουν μηνιαίο εισόδημα από 841 έως 1.109 ευρώ.

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ένα διαμέρισμα ή σπίτι σε αυτές τις περιοχές ανέρχεται από 53 έως 68 ευρώ ημερησίως. Διόλου ευκαταφρόνητο έσοδο, αν φανταστεί κανείς ότι ισούται περίπου με τρεις φορές το μέσο ημερομίσθιο της μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα (στα 23,74 ευρώ το 2017 βάσει των στοιχείων του ΕΦΚΑ).

Ωστόσο, αν και ακούγεται ελκυστικό το ποσό, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όσο φαντάζεται κανείς. Δηλαδή «βάζω ένα άδειο σπίτι μου σε αγγελία, απαντάω σε μερικά μηνύματα και δίνω τα κλειδιά».

«Η αλήθεια για το Airbnb είναι διαφορετική από αυτή που φαντάζεται ο κόσμος. Σίγουρα είναι μια επικερδής, για τους περισσότερους, κατάσταση. Αλλά δεν είναι χρυσωρυχείο ή ευκαιρία ζωής, ούτε καν για τους μισούς από όσους το επιχειρήσουν. Και αυτό έχει να κάνει με το ότι είναι μια πραγματική δουλειά. Είναι full time δουλειά, ακόμη κι αν έχεις ένα διαμέρισμα, και μάλιστα δύσκολη. Το να είσαι ξενοδόχος, όταν μάλιστα δεν είχες ιδέα από το αντικείμενο μέχρι χθες, δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο, ούτε γρήγορο. Θέλει επένδυση και χρημάτων και χρόνου» τονίζει στο star.gr ο Πέτρος Δεμερτζής, Hospitality expert και εκπρόσωπος των εταιρειών Buzybnb και A list homes.

Όπως εξηγεί με την εμπειρία του επιχειρείν στο Airbnb από το 2013, «αν κάποιος θέλει να βγάλει ένα έξτρα εισόδημα, αξίζει να το δοκιμάσει. Αν πιστεύει ότι θα γίνει πλούσιος από ένα σπιτάκι, κάνει λάθος».

Σύμφωνα με τον ίδιο ένα μέσο σπίτι στο τουριστικό-ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας, μπορεί όντωςνα αποδώσει μηνιαίο εισόδημα στα 800 με 1.000 ευρώ μεικτά. Ωστόσο, «θα πρέπει να συνυπολογίσει και να προϋπολογίσει κανείς και τα έξοδα, δηλαδή τους λογαριασμούς, τη φθορά, κλπ.» εξηγεί ο κ. Δεμερτζής.

«Τσακίζει» η φορολογία, οργιάζει το «μαύρο» χρήμα

Φέτος, οι φορολογικές δηλώσεις έχουν συγκεκριμένο κωδικό, στον οποίο συμπληρώνεται το εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων.

Η φορολογία πηγαίνει κλιμακωτά και ανέρχεται ως εξής: 

15% για τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ

35% για τμήμα του εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ

45% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 35.0001 ευρώ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι συγκεκριμένοι συντελεστές ισχύουν εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην κλινοσκεπασμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, το εισόδημα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται ως εξής:

22% για τα εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ

29% για τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ

37% για τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ

45% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.001 ευρώ.

Και στις δύο κλίμακες θα πρέπει να προστεθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κλιμακούμενους συντελεστές 2,2% έως 10%, η οποία επιβάλλεται σε εισοδήματα που ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ.

Η εφορία ήδη έχει ξεκινήσει ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω του Airbnb. Μάλιστα, τα πρόστιμα είναι βαριά: όσοι δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων που φθάνουν μέχρι τις 5.000 ευρώ.

Η παραοικονομία γύρω από τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, όμως, καλά κρατεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, το μεγάλο «πάρτι» γίνεται στο κομμάτι του εισοδήματος που ξεφεύγει των 12.000 ευρώ, δηλαδή της πρώτης κλίμακας.

«Πολλοί δηλώνουν ένα μέρος των ενοικιάσεων και όταν πλησιάσουν το “όριο” δουλεύουν με “μαύρα” για να αποφύγουν την έξτρα φορολόγηση» δηλώνει στο star.gr, επιχειρηματίας με γνώση στο θέμα.

To Airbnb φέρνει «καινούργιο» τουρισμό στην Αθήνα και την Ελλάδα

Ποιο είναι άραγε το μέσο προφίλ του τουρίστα που επιλέγει το Airbnb για τη διαμονή του στην Ελλάδα, και ειδικά στην Αθήνα;

«Απλά... δεν υπάρχει» απαντά ο κ. Δεμερτζής. Όπως εξηγεί, «η Αθήνα έχει γίνει πια πανευρωπαϊκός προορισμός και δέχεται όλων των ειδών τους επισκέπτες: νεαρούς, παρέες, μεσήλικες, οικογένειες, ηλικιωμένους, επαγγελματίες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι έρχονται τουρίστες που «είτε δεν θα ερχόντουσαν αν δεν υπήρχε το Airbnb είτε, αν ερχόντουσαν και έμεναν σε ξενοδοχείο, θα έμεναν λιγότερες μέρες». Έτσι, η «εκτίναξη» του Airbnb βοηθάει και την τοπική αγορά, αφού μεγαλύτερη διαμονή ίσον μεγαλύτερες δαπάνες για φαγητό, διασκέδαση και αγορές.

Γκρίνιες στις πολυκατοικίες για το Airbnb

Εκτός από την εφορία, πάντως, υπάρχουν και… οι γείτονες.

Στις περιπτώσεις που διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση διαμέρισμα σε πολυκατοικία, αρκετοί ένοικοι έχουν εκφράσει από δυσαρέσκεια έως διαμαρτυρία για το «μπες-βγες» των τουριστών.

Το θέμα δεν είναι μόνο τυπικό αλλά και ουσίας, καθώς παραβιάζεται ο κανονισμός της πολυκατοικίας στις περιπτώσεις που ρητά απαγορεύεται η βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ή η επαγγελματική εκμετάλλευση των διαμερισμάτων.

Όπως εξηγούν νομικές πηγές στο star.gr, σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται αλλαγή του κανονισμού από την απαιτούμενη πλειοψηφία για να είναι καθ' όλα νόμιμος ο επίδοξος «ξενοδόχος».

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top