Τσίπρας: Θεωρώ ότι θα αποφύγουμε τις περικοπές στις συντάξεις

Τι είπε στο Euronews για το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον Μάιο

Αλέξης Τσίπρας

Την πεποίθησή του ότι θα αποφευχθούν οι περικοπές στις συντάξεις εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Euronews, η οποία μεταδόθηκε ολόκληρη το βράδυ της Πέμπτης, 

Ο πρωθυπουργός απάντησε  αναλυτικά στις ερωτήσεις για όλα τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας. 

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Τσίπρα ήταν:      

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΑΣ ΔΕΞΙΑΣ 

•    Υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ένα έλλειμμα Δημοκρατίας, που αποτελεί, μαζί με τον δημοσιονομικό φετιχισμό μια νεοφιλελεύθερη προσέγγιση οικονομίστικη στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτά τα δύο μαζί αποτελούν τις βασικές αιτίες για τις οποίες η Ευρώπη έχει πάψει να είναι ελκυστική προς τους πολίτες της και τη βασική αιτία για την άνοδο της ακροδεξιάς

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 

•    «Άρα, λέτε ότι εάν πετύχετε τους στόχους δεν θα κόψετε τις συντάξεις. Μπορείτε να το πείτε καθαρά αυτό»;
•    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το λέω καθαρά. Αν πετύχουμε τους στόχους, στο βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο, το οποίο και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι.

ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ 

•    Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν μια χώρα υπερχρεωμένη. Όχι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μια χώρα χρεοκοπημένη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία έχει 180% του ΑΕΠ χρέος. Αυτό το οποίο καταφέραμε εμείς, είναι να καταστήσουμε βιώσιμη την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους. Αυτό, λοιπόν, είναι που έχει δημιουργήσει ασφάλεια στις αγορές, ασφάλεια στους επενδυτές, συν το γεγονός ότι φτιάξαμε και αυτό το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 30 περίπου δισ. ευρώ, που μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς μέχρι και το 2020 πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε ζεστό χρήμα από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια.

ΤΟ  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕYΤΙΚΟ 

•    Για τον πολύ απλό λόγο του ότι ακόμα και αν είχαμε το πιο πολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο έχει μια χωρητικότητα άλφα, αλλά αναγκάζεσαι να φιλοξενείς πέντε φορές το άλφα ή έξι φορές το άλφα τους φιλοξενούμενους εκεί, τον αριθμό εννοώ των ανθρώπων εκεί, είναι εκ των πραγμάτων δεδομένο ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα στα νησιά.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΕΦ 

•    Εύχομαι και ελπίζω η Συμφωνία αυτή να προχωρήσει. Εύχομαι, ελπίζω και στηρίζω την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να κερδίσει το δημοψήφισμα. Και, βεβαίως, την ακόμη πιο δύσκολη προσπάθεια μετά, να βρει 2/3 στη Βουλή, στο Κοινοβούλιό του, προκειμένου να επικυρώσει τη συνταγματική αλλαγή.. Άλλωστε, 140 χώρες σε όλον τον κόσμο αναγνώριζαν με τη συνταγματική της ονομασία τη γείτονα χώρα. Πλέον, υπάρχει ο γεωγραφικός προσδιορισμός για όλες τις χρήσεις και κυρίως, υπάρχει η αναγνώριση και αποδοχή από τους γείτονές μας ότι η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, είναι ελληνική. Και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση.

•    Και σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, το οποίο το απάντησα και στη ΔΕΘ, σέβομαι και διαφωνώ με τη στάση του κυβερνητικού μου εταίρου, με τον οποίο έχω μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία και είμαι βέβαιος ότι θα τηρήσει τις αρχές του, έτσι όπως και ο ίδιος τις πιστεύει, αλλά δεν θα διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ 

•    Στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας και οι εκλογές τον Οκτώβρη του 2019.
•    «Άρα, αποκλείετε το σενάριο των τριπλών εκλογών το Μάιο»; 
•    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν αποτελεί στόχο, ούτε στρατηγική, ούτε επιθυμία μας να έχουμε τριπλές εκλογές.

ΓΙΑ ΤΟ  ΜΑΤΙ 

•    Συγγνώμη ζήτησα έμπρακτα και όχι επικοινωνιακά, όχι για να αντιμετωπίσω με έναν επικοινωνιακό τρόπο την τραγωδία, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και άλλων κυβερνήσεων και όχι μονάχα της δικής μου. Διότι μια από τις βασικές αιτίες αυτής της τραγωδίας δεν ήταν μόνο το φυσικό φαινόμενο, ο αέρας των 11 μποφόρ, ή τα όποια λάθη και όποιες παραλείψεις μπορεί να έγιναν, αλλά –εν πάση περιπτώσει- για αυτά θα κρίνουν άλλοι, όχι εγώ. Άλλωστε, όλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο κανείς είναι να αντιμετωπίσει σε αυτές τις συνθήκες μια καταστροφή μέσα σε μιάμιση ώρα γιατί τόσο διήρκησε από την έναρξη της φωτιάς, ώσπου να φτάσει στην παραλία. Αλλά, έλεγα ότι ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών και των αιτιών έχει να κάνει με το πώς οικοδομήθηκαν αυτές οι περιοχές, το πώς δεν είχαν πρόσβαση οι πολίτες να βγουν στην ακτή, το πώς εγκλωβιστήκαν εξαιτίας της αυθαίρετης δόμησης και των παρανομιών που είναι κοινή ομολογία, που δεν είναι ευθύνες της δικής μου διακυβέρνησης.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top