Βρήκαν οβίδα στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου!

Ένας τυχαίος περίπατος αποκάλυψε "μυστικό" 100 ετών

Μια οβίδα συνολικού βάρους μισού τόνου βρισκόταν κρυμμένη στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου για 100 χρόνια! Ανακαλύφθηκε τυχαία και η ομάδα εξουδετέρωσης ναρκών της αφαίρεσε τον πυροκροτητή και τα εκρηκτικά. Γυαλισμένη πλέον και καθόλου επικίνδυνη επέστρεψε στη θέση της ως ενθύμιο.

Ήταν 4 τα ξημερώματα όταν άνδρες του Τάγματος  Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων  πήραν εντολή να περάσουν την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να εξετάσουν ένα «περίεργο»  μεταλλικό αντικείμενο.

Αφού καθάρισαν με ιδιαίτερη προσοχή τον περιβάλλοντα χώρο, διαπίστωσαν προς μεγάλη τους έκπληξη, πως πρόκειται για ένα ανενεργό βλήμα, που βρισκόταν στο ίδιο σημείο, χωρίς να το αντιληφθεί κανείς, 102 χρόνια.

Στα πλάνα του ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star  φαίνεται η  γωνιά των κήπων του Προεδρικού Μεγάρου που βρέθηκε, μετά απο έναν ολόκληρο αιώνα  η οβίδα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ "ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ" ΣΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ  ΜΕΓΑΡΟΥ

Η ιστορία της οβίδας είναι για βιβλίο. Σφηνώθηκε εκεί το Νοέμβριο του 1916, όταν γαλλοβρετανικές δυνάμεις που υποστήριζαν τον  Βενιζέλο στην ρήξη του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο  αποβιβάστηκαν στον Πειραιά, ενώ ο στόλος τους βομβάρδιζε την Αθήνα και την κατοικία του βασιλιά, το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο,  απο το Κερατσίνι. Η οβίδα που είχε εμβέλεια 40 χιλιομέτρων, διένυσε 19 χιλιόμετρα και βρήκε το στόχο της, χωρίς όμως να εκραγεί.

ΕΝΑΣ ΤΥΧΑΙΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ  ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ "ΜΥΣΤΙΚΟ" ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ 

Την ανακάλυψη έκανε εντελώς τυχαία ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης Γιώργος Γεννηματάς. Σε μια μεσημεριανή  βόλτα,  του κέντρισε το ενδιαφέρον ένα μεταλλικό εξόγκωμα σε μια γωνιά του κήπου με πυκνή βλάστηση.

Βρίσκεται μάλιστα σε απόσταση αναπνοής απο την πολυφωτογραφισμένη μαρμάρινη σκάλα,  γνωστή απο τις δεξιώσεις για την αποκατάσταση της  Δημοκρατίας. 

Αμέσως ειδοποιήθηκε ο Αρχηγός του ΓΕΣ και η κινητοποίηση ήταν άμεση. Οι πυροτεχνουργοί μετέφεραν την οβίδα στο στρατόπεδό τους, αφαίρεσαν τον πυροκροτητή και 20 κιλά εκρηκτικής ύλης και την επέστρεψαν μετά από λίγες ημέρες.

Η ΟΒΙΔΑ ΠΗΡΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σήμερα είναι πια αξιοθέατο για τους ελάχιστους που γνωρίζουν το μυστικό του κήπου. Το οποίο έμεινε εκεί για να θυμίζει μια δραματική στιγμή της ελληνικής ιστορίας:  Τα χρόνια του εθνικού διχασμού… 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top