ΟΟΣΑ: Πρωτιά της Ελλάδας στην αύξηση φόρων

Πρωτοφανής έκρηξη φόρων στη χώρα μας

Τα γραφεία του ΟΟΣΑ

Πρωτοφανή φοροκαταιγίδα στα ελληνικά νοικοκυριά διαπιστώνει ο Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Στην έκθεσή του «Tax Policy Reforms 2018, ο ΟΟΣΑ αναδεικνύει την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια (ανάμεσα στα μέλη του) καθώς η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων κατά τη διετία 2015-2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ - σχεδόν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες - μεταξύ 2015 και 2016, ως αποτέλεσμα των φόρων που επιβλήθηκαν σε εισοδήματα και κατανάλωση στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Την ίδια ώρα, ο ΟΟΣΑ καταγράφει για τα μέλη του (φυσικά όχι για την Ελλάδα) τάση… μείωσης των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, ο μέσος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει πέσει από το 32,5% το 2000 στο 23,9% το 2018, ενώ διαφαίνεται ανάλογη τάση και στη φορολογία φυσικών προσώπων.

Η Ελλάδα διατηρεί την πρωτιά ακόμα κι αν το έτος βάσης σύγκρισης είναι το 2007, καθώς στο διάστημα 2007- 2016 οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία (από το 30,4% στο 23%).

Ο ΕΝΦΙΑ είναι σίγουρα ένας από τους πρωταγωνιστές της φοροεπιδρομής, ωστόσο σε αυτό η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, αφού από το 2000, καταγράφονται αυξήσεις στη φορολογία ακινήτων σε 20 από τις χώρες-μέλη του Οργανισμού. Μάλιστα η Ελλάδα είναι στην έκτη θέση, πίσω από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ, ως ποσοστό του ΑΕΠ στα έσοδα, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του πίνακα των χωρών του ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας ακόμα και τη Γαλλία.

Τέλος, ο ΟΟΣΑ αναφέρεται και στα προγραμματισμένα φορολογικά αντίμετρα, που είναι προγραμματισμένα για το 2020, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή αυτών των αντίμετρων τελεί υπό την έγκριση των Θεσμών.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση του ΟΟΣΑ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top