Το μνημόνιο τελείωσε, έμειναν τα προαπαιτούμενα: Τα 49 μέτρα για το 2018

Πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους

Χαρτονομίσματα ευρώ και μέτρο

Το Mνημόνιο τελείωσε, αλλά τα προαπαιτούμενα… μένουν.

Τουλάχιστον 49 «μέτρα» παρέμβασης με καθαρά μνημονιακό χαρακτήρα οφείλει – σύμφωνα με τις «υπογεγραμμένες» δεσμεύσεις της – η κυβέρνηση να φέρει εις πέρας πριν από το τέλος του χρόνου.

Η υλοποίηση των μέτρων αυτών είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των δύο πρώτων μετα-μνημονιακών αξιολογήσεων υπό ασφυκτικά χρονικά περιθώρια: πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο κρίσιμο τελευταίο τετράμηνο του 2018.

Το πιο «εμβληματικό» μέτωπο είναι αυτό των πλεονασμάτων και της «μάχης» για τις συντάξεις και τις παροχές, αλλά ουσιαστικά τα πεδία είναι πολύ περισσότερα.

Περιλαμβάνουν μέτρα και δεσμεύσεις για τα οικονομικά της υγείας, για τα ασφαλιστικά «χαράτσια», το κοινωνικό κράτος και το Δημόσιο, ενώ διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις τράπεζες, τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας αλλά και στο σύστημα δικαιοσύνης και διαφάνειας.

Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνονται στα δύο «τεφτέρια» που θα έχουν ανά χείρας οι «θεσμοί» κατά την κάθοδό τους στην Αθήνα. Ουσιαστικά περιγράφονται ένα προς ένα σε δύο διαφορετικά κείμενα τα οποία έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση:

Ουσιαστικά οι παρεμβάσεις του 2018 είναι μόνο η κορυφή του «παγόβουνου» όσων έχουν συμφωνηθεί να γίνουν τα τέσσερα χρόνια της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Μέσα από τα «ψιλά γράμματα» του Μνημονίου αλλά και από το δισέλιδο των δεσμεύσεων της συμφωνίας του Eurogroup προκύπτει ότι το μεγάλο «τσουνάμι» των μέτρων που πρέπει να εκπληρωθούν έρχεται αργότερα, το 2019.

Ενδιαφέρον είναι, μάλιστα, ότι ο μεγάλος τους όγκος πρέπει να γίνει κατά την 3η αξιολόγηση, αυτή που λήγει τον Ιούνιο-Ιούλιο του επόμενου χρόνου, δηλαδή σε μια συγκυρία που είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητη» λόγω των ευρωεκλογών αλλά και της «φορολογίας» για τον ελληνικό εκλογικό κύκλο. Αυτά περιλαμβάνουν από την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και την ολοκλήρωση των επιστροφών στην υγεία (clawback) μέχρι σημαντικές παρεμβάσεις για την κινητικότητα στο Δημόσιο, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και για σημαντικές κινήσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

Τα 49 προαπαιτούμενα για το 2018

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top