Για εξηγήσεις κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα!

Στο «κόκκινο» οι ελληνορωσικές σχέσεις με βολές μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ

Oι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ

Για εξηγήσεις κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα, Ανδρέα Φρυγανά,  το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας,  όπως μετέδωσε το Reuters.  O  Έλληνας πρέσβης είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον διευθυντή της 4ης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του υπουργείου και αντικείμενο ήταν η απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, που προκαλεί την αντίδραση της Μόσχας, η οποία τη χαρακτηρίζει «αβάσιμη».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι  «η ελληνική πλευρά δεν παρείχε αποδείξεις για την απέλαση των δύο Ρώσων».  Υποστηρίζει ακόμα «ότι αυτή η ενέργεια είναι απολύτως παράλογη και δεν επιβεβαιώνεται από γεγονότα από την ελληνική πλευρά και έρχεται σε αντίθεση με τη φύση των διμερών σχέσεων». 

Μάλιστα,  το ΥΠΕΞ της Ρωσίας σχολιάζει ότι πίσω από τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα βρίσκονται οι ΗΠΑ!    

Απαντώντας, διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα σχολιάζουν ότι «ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι. Οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα», σημειώνουν πηγές της Ελληνικής διπλωματίας».  

Όπως προσθέτουν οι Ρώσοι  «δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπει τρίτες δυνάμεις από πίσω. Δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top