Τσίπρας: Δύσκολη η συνάντησή μου με τον Ερντογάν!

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί στο επίκεντρο

«Δεν ήταν εύκολη» δήλωσε για  τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από αυτήν στις Βρυξέλλες. 

Όπως ανέφερε ο  κ. Τσίπρας,  η συνάντηση είχε στο επίκεντρό της το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη,  των οκτώ Τούρκων που διέφυγαν και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, όπως και το Κυπριακό

«Βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες. Δεν θα έλεγα ότι ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Διήρκησε περίπου δύο ώρες, θίξαμε όλη την ατζέντα» τόνισε πάντως ο πρωθυπουργός. 

«Έθεσα επιτακτικά το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των «8» που έχουν ζητήσει άσυλο και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος και κατέστησα σαφές ότι στην Ελλάδα η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. 

Όπως πρόσθεσε «το ζήτημα των δύο είναι ένα ζήτημα ουσιαστικό για τη σχέση των δύο χωρών. Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των θεμάτων των δύο, εντούτοις ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα των «8», θεωρεί ότι μετείχαν στο πραξικόπημα, αλλά του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των οκτώ δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των δύο. Είναι άλλο θέμα όταν κάποιος ζητά άσυλο κι άλλο αυτό που αφορά τη σύλληψη και την κράτηση δύο στρατιωτικών που κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ρουτίνας πέρασαν κατά λάθος στην άλλη πλευρά». 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε για το ίδιο θέμα: «Δεν ζητάμε κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Να οριστεί η διαδικασία, να δικαστούν και να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους»

Διευκρίνισε επίσης ότι για την ελληνική κυβέρνηση «οι πραξικοπηματίες από οποιαδήποτε χώρα δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας και συζητήσαμε την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην  επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα η οποία   «είχε στόχο να τεθούν οι βάσεις για ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις μας» και δήλωσε ότι υπενθύμισε στον κ. Ερντογάν ότι  τότε του είχε πει πως «το 2018 η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουμε σελίδα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτό όμως δεν έχει γίνει κατορθωτό».  Όπως συμπλήρωσε, έθεσε υπόψη του Τούρκου προέδρου  «στοιχεία που αναδεικνύουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση στην προσπάθεια για μείωση της έντασης στο Αιγαίο».

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι «τονίστηκε η σημασία που έχει η συνέχιση των συνομιλιών στο πλαίσιο Γκουτιέρες και συμφωνήσαμε να υπάρξει στο αμέσως επόμενο διάστημα στενή επαφή των υπουργών μας Εξωτερικών για το θέμα αυτό».

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top