Κομισιόν: Η Ελλάδα «τρέχει» με ανάπτυξη 2,3%

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Η οικονομία της Ελλάδας άρχισε να αναθερμαίνεται το πρώτο τρίμηνο το 2018 και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΜΣ, η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις,

Αυτό επισημαίνεται στο κεφάλαιο για την Ελλάδα που περιέχεται στις θερινές, ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, τις οποίες συνέταξε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Κομισιόν και παρουσίασε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσιάσει η έκθεση της Κομισιόν, το πρώτο τρίμηνο του 2018 ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ έφθασε το 0,8% (από τρίμηνο σε τρίμηνο q-o-q), ο οποίος αντιστοιχεί σε ρυθμό ανάπτυξης 2,3% (σε ετήσια βάση y-o-y).

Αυτό επιβεβαιώνει ότι η επιβράδυνση στο 0,2% (q-o-q) το τέταρτο τρίμηνο του 2017 ήταν προσωρινή και ότι η Ελλάδα πράγματι ανακάμπτει, καταγράφει η Κομισιόν.

"Ατμομηχανή" οι εξαγωγές και οι επενδύσεις

Ακολούθως εξηγεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018, η ανάπτυξη προήλθε από τις καθαρές εξαγωγές, οι οποίες συνεισέφεραν 1,4 μονάδες (q-o-q) στην αύξηση του ΑΕΠ κάτι που οφείλεται τόσο στην αύξηση των εξαγωγών όσο και στη μείωση των εισαγωγών.

Παρομοίως η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε αύξηση για πρώτη φορά από το 2016, αλλά η αύξηση της συνεισφοράς της ακυρώθηκε από τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης, συνεπώς η συνολική κατανάλωση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη (άνοδος 0,1%). Υπήρξε όμως μεγάλη μείωση των επενδύσεων, η οποία στέρησε 2,4 μονάδες από την αύξηση του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η Κομισιόν σημειώνει ότι "η πτώση αναμενόταν μετά την ισχυρή εφάπαξ αύξηση του προηγούμενου τριμήνου". Συνεπώς, σύμφωνα με την έκθεση, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει το 1,9% το 2018 και να επιταχυνθεί περαιτέρω στο 2,3% το 2019.

Η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης αναμένεται να είναι οι επενδύσεις, που αυξάνονται λόγω του βελτιωμένου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των αυξημένων άμεσων ξένων επενδύσεων.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει υποτονική, ενώ η συμβολή των καθαρών εξαγωγών προβλέπεται να είναι πιο μετριοπαθής κατά το υπόλοιπο του έτους, καθώς η αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα θα πρέπει να δημιουργήσει πρόσθετη ζήτηση για εισαγωγές αγαθών, αναφέρει η Κομισιόν.

Επιπλέον η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται. Η ανεργία μειώθηκε στο 20,1% το Μάρτιο του 2018, μειωμένη κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2017, ενώ η απασχόληση αυξήθηκε σχεδόν κατά 2% το πρώτο τρίμηνο του 2018. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί καθ `όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Τέλος ο πληθωρισμός έφτασε το 0,8% τον Μάιο, με μέσο όρο 0,4% για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών επεξεργασίας τροφίμων και ενέργειας. Λόγω των υψηλότερων παραδοχών για τις τιμές πετρελαίου, η πρόβλεψη για τον γενικό πληθωρισμό αναθεωρείται ελαφρώς προς τα πάνω, καταλήγει η Κομισιόν.

Οι προβλέψεις για ΕΕ και ευρωζώνη

Η ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή το 2018 και το 2019, σε 2,1% φέτος και 2% το επόμενο έτος τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο, μετά από πέντε διαδοχικά τρίμηνα έντονης επέκτασης, η οικονομική ορμή μετριάστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και τώρα προβλέπεται να είναι χαμηλότερη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ από ό, τι είχε προβλεφθεί την άνοιξη.

Στην ανάλυσή της ωστόσο η Κομισιόν προειδοποιεί έντονα για τα αρνητικά ρίσκα που ενέχει η πρόβλεψη, και τους κινδύνους που ενδέχεται να παρουσιαστούν λόγω ενδεχόμενης περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.

Αν αυξηθούν οι εντάσεις, επισημαίνει η Κομισιόν, θα επηρεάσουν αρνητικά το εμπόριο και τις επενδύσεις και θα μειώσουν την ευημερία σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη δυνατότητα μεταβλητότητας της χρηματοπιστωτικής αγοράς που συνδέεται, μεταξύ άλλων, με γεωπολιτικούς κινδύνους.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του STAR με την Πόπη Τσαπανίδου 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top