Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις για το αν και τι κερδίσαμε στο Eurogroup

Τι σημαίνει η ενισχυμένη επιτήρηση και πότε τελειώνει η λιτότητα στην Ελλάδα

Επιμηκύνσεις και πάγωμα πληρωμών για 10 χρόνια, "μαξιλάρι" ρευστότητας για να ηρεμήσουν οι αγορές αλλά και υψηλά πλεονάσματα για τα επόμενα 42 χρόνια, περιλαμβάνει η συμφωνία του Eurogroup.

Τι σημαίνουν, όμως, αυτά για την καθημερινότητα και την τσέπη των Ελλήνων, μετά από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας;

1.            Στις 21 Αυγούστου βγαίνουμε από τα Μνημόνια;

Το Eurogroup έκρινε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε και τα 88 προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης κι έτσι σε δύο μήνες ολοκληρώνει επιτυχώς το τρίτο Μνημόνιο. Ωστόσο, λόγω των μεγάλων δανείων που έχει λάβει και της ελάφρυνσης Χρέους που αποφασίστηκε, η Ελλάδα θα τεθεί σε ειδικό καθεστώς επιτήρησης για τέσσερα ακόμα χρόνια.

2.            Αλλάζει κάτι στην καθημερινότητα μας; Θα δούμε βελτίωση στην τσέπη μας;

Δύσκολα μέτρα, όπως η περικοπή συντάξεων και του αφορολογήτου δεν ακυρώνονται και οι δανειστές έχουν λόγο σε όλα. Ωστόσο η κυβέρνηση μέσα από τη βελτίωση του κλίματος, προσδοκά ότι θα έρθουν επενδύσεις, που θα μετουσιωθούν σε νέες θέσεις εργασίας,μεγαλύτερα εισοδήματα.

3.            Τι σημαίνει πρακτικά η «ενισχυμένη επιτήρηση» που προανήγγειλαν οι Ευρωπαίοι; Θα έχουμε νέα μέτρα;

Στην Κύπρο οι έλεγχοι γίνονται κάθε έξι μήνες. Στην Ελλάδα θα είναι κάθε τρίμηνο. Νέα μέτρα δεν προβλέπονται, ωστόσο η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει κατά γράμμα δεκάδες δύσκολες μεταρρυθμίσεις, που μένουν «ουρά» από το τρίτο Μνημόνιο.

4.            Πότε τελειώνει η λιτότητα στην Ελλάδα;

Η συμφωνία με τους Ευρωπαίους προβλέπει ότι και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα πρέπει να πετυχαίνουμε πλεόνασμα 3,5%. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Ως το 2060 η Ελλάδα θα πρέπει να πιάνει πλεόνασμα 2,2%, άρα τα περιθώρια για παροχές και ελαφρύνσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

5.            Μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται εφεξής από τις αγορές; Μπορεί να σταθεί στα πόδια της;

Η νέα δεκαετής περίοδος χάριτος σε πληρωμές που έπρεπε να ξεκινήσουν το 2023 και το «μαξιλάρι» των 24,1 δις ευρώ, λειτουργούν ως προστατευτική ασπίδα. Όμως, η χρήση αυτού του «μαξιλαριού» μπορεί να θεωρηθεί ως δείγμα αδυναμίας και οι αγορές να μας ξανακλείσουν την πόρτα.

6.            Πόσο μεγάλο είναι το Χρέος μας; Πότε θα πληρωθούν τα τελευταία δάνεια που πήραμε;

Ο σκληρός πυρήνας του Χρέους αγγίζει τα 345 δις ευρώ. Με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup, οι τελευταίες πληρωμές θα πρέπει να γίνουν το 2066. 

7.            Τελικά το ΔΝΤ μένει ή φεύγει από την Ελλάδα;

Το Ταμείο δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει νέο δάνειο. Ωστόσο, θα παραμείνει στην ομάδα επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι τελευταίες πληρωμές για τα δάνεια του, θα γίνουν το Μάιο του 2024.

8.            Είναι η τελευταία ρύθμιση για το χρέος ;

Οι Ευρωπαίοι θα επανεξετάσουν στο τέλος του 2032 αν βγαίνουν τα νούμερα. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, τότε θα ληφθούν νέα μέτρα, όπως ο αυτόματος μηχανισμός, που πρότεινε η Γαλλία πέρσι, αλλά τελικά «κόλλησε» στο γερμανικό τείχος.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top