Tο Bερολίνο "κόβει" τις υψηλές προσδοκίες για το Eurogroup

Στενό το μεταμνημονιακό «κοστούμι» - Αυστηρή επιτήρηση και μετά τον Αύγουστο με τη συμμέτοχη του ΔΝΤ

Tο Bερολίνο κόβει τις υψηλές προσδοκίες για το Eurogroup

Σε δύο 24ωρα, λίγο μετά από τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης, αναμένεται η συνολική συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την έξοδο από τα Μνημόνια και την ελάφρυνση του Χρέους. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι το Βερολίνο βάζει "κόφτη" στις προσδοκίες.

Πριν από μερικά 24ωρα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι αισθάνεται σαν σκακιστής, που παίζει σε δύο ταμπλό: στο Σκοπιανό και στο Χρέος. Τώρα ήρθε η ώρα των κινήσεων για το Χρέος.

Τα μόνα σίγουρα μέτρα ελάφρυνσης είναι κατ' αρχάς η επιστροφή 4-5 δισ ευρώ από την ΕΚΤ και τις Κεντρικές Τράπεζες, αλλά σε δόσεις και υπό όρους. Επιπλέον, σχεδιάζεται ένα "μαξιλάρι" περίπου 20 δις. ευρώ, που θα καλύπτει την Ελλάδα για 2 χρόνια.

Αντιθέτως, συνεχίζονται τα παζάρια για την εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ, ύψους περίπου 10,5 δις.  ευρώ και κυρίως για την επιμήκυνση των δανείων του 2ου Μνημονίου, με τη Γερμανία να επιμένει σε 3 χρόνια και το συμβιβασμό να γίνει πιθανώς στα 7.

 Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αυτή τη φορά είναι η κόντρα για το προσφυγικό μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στη Γερμανία, που οδηγεί την Α. Μέρκελ στην απόφαση για ελάχιστες παραχωρήσεις στην Ελλάδα

«Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα» δήλωσε η καγκελάριος.  

 ΣΤΕΝΟ ΤΟ ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ… «ΚΟΣΤΟΥΜΙ» - ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Προκειμένου να πειστούν οι αγορές από αυτό το "ελαφρύ" πακέτο, η μεταμνημονιακή επιτήρηση θα είναι αυστηρή, με αξιολογήσεις ανά 3μηνο, στις οποίες θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Στο  «μικροσκόπιο» για τα επόμενα 2- 3 χρόνια θα βρίσκονται τα «κόκκινα» δάνεια, το Δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις και οι εξελίξεις στον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top