Νέα πρόκληση Άγκυρας: Δεν έχουν υπόσταση οι ισχυρισμοί Παυλόπουλου για ελληνικά νησιά!

Σκληρή απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας στη νέα τουρκική πρόκληση

Νέα πρόκληση Άγκυρας κατά Παυλόπουλου για τα νησιά

Καμιά νομική υπόσταση δεν έχουν οι δηλώσεις του Έλληνα Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, δηλώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι δηλώσεις αποδεικνύουν την πρόθεση της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί πολιτικά περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως το NATURA 2000 της ΕΕ,  όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία Άννα Ανδρέου. Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί μάλιστα την ΕΕ «να μην γίνεται εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης από την Ελλάδα στα ζητήματα του Αιγαίου».

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “σε σχέση με το ‘Natura 2000’ είναι γνωστό ότι Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΕ συνδέοντάς το με τα προβλήματα του Αιγαίου. “Γι’ αυτό το θέμα στις 31 Μαρτίου 2018 το υπουργείο μας είχε προβεί ξανά σε δήλωση. Τη στάση μας ως υπουργείο σε αυτό το ζήτημα την εξηγήσαμε και στην αντιπροσωπεία της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα”, προστίθεται.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ “επιπλέον αυτή τη φορά ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Παυλόπουλος, έχει προβεί σε δηλώσεις με τις οποίες εξαναγκάζει τη διασύνδεση μεταξύ του δικτύου Natura 2000 με τα σύνορα και το έδαφος. Οι δηλώσεις δεν έχουν καμία νομική υπόσταση. Αντιθέτως, αυτές οι δηλώσεις αποδεικνύουν την πρόθεση της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί πολιτικά περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως το NATURA 2000”. Υποστηρίζει ακόμη ότι αντίθετα, αυτές οι δηλώσεις καταδεικνύουν την πρόθεση της Ελλάδας να καταχραστεί ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως το NATURA 2000, κατά το πολιτικό της δοκούν.

Η χώρα μας δεν θα δεχθεί ούτε και από δω και στο εξής όπως δεν δέχθηκε ούτε και μέχρι σήμερα τη δημιουργία ντε φάκτο καταστάσεων από την Ελλάδα σε περιοχές με καθεστώς διαφιλονικούμενο στο Αιγαίο”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τι απάντησε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Natura 2000”, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σχολίασε ως εξής:

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και, κατ’ επέκταση, το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Η Τουρκία μόλις πρόσφατα επαναδιατύπωσε επισήμως την πρόθεση να «παραμείνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Είναι προφανές ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει αν επιθυμεί να το επιτύχει είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top