Βουλή για Novartis: Μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής, καθώς και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add star.gr on Google
Πρώτη δημοσίευση: 00:07
Δείτε στο βίντεο το ρεπορτάζ από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR

Τη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα αποφάσισε η Βουλή, κατά την ονομαστική ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής, καθώς και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η Βουλή αποφάσιζε την άσκηση ή τη μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Σπυρίδωνος-'Αδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεωργίου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Νωρίτερα, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία το θέμα της παραβίασης της συνταγματικής διάταξης (άρθρου 60 του Συντάγματος) σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση, που έθεσε η ΝΔ προ της έναρξης της συζήτησης.

Αποχώρησαν από τη συζήτηση το ΚΚΕ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι

Μετά το ΚΚΕ, αποχώρησαν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του πορίσματος για τη Novartis η ΝΔ, η  ΔΗΣΥ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή.

Οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν αμέσως μετά την ομιλία του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκης, γεγονός που είχε προμηνύσει ο Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια.

Τσίπρας: «Έπεσε από τον ουρανό το σκάνδαλο Novartis;»

«Πώς έγινε το σκάνδαλο Novartis» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή. «Ξεφύτρωσε από μόνο του; Έπεσε από τον ουρανό; Δεν υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα και κυβερνητικοί παράγοντες που την κρίσιμη περίοδο ευνόησαν την εταιρία με τις αποφάσεις τους να έχει παράνομο κέρδος;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είπε: «Εκδώσατε ή δεν εκδώσατε τις εν λόγω υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ευνοήθηκε η Novartis; Καθορίσατε ή όχι προνομιακά τιμές συγκεκριμένων φαρμάκων της συγκεκριμένης εταιρείας; Παρακολουθούσατε ή όχι την εξέλιξη των τιμολογήσεων, τη σύνταξη μελετών που κατέτειναν στην δήθεν επιστημονική θωράκιση των επιλογών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας;».

«Ευνοήθηκε η εν λόγω εταιρία σε σχέση με άλλες ως προς την τάχιστη τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων; Ναι ή όχι ; Ή μήπως δε τα βλέπατε αυτά; Δεν τα ξέρατε; Ή δεν τα επιδιώξατε; Και τολμάτε σήμερα να μας καταγγέλλετε και ως σκευωρούς;» συνέχισε.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι  η επόμενη πρωτοβουλία θα είναι η θεσμοθέτηση της ψήφου των εγγεγραμμένων Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, προκαλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να ψηφίσει  το σπάσιμο των περιφερειών.

Μητσοτάκης: «Σαν το οξύ διαβρώνετε σταγόνα - σταγόνα τα θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος»

«Η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα που η ίδια έστησε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis και πρόσθεσε: «Σαν το οξύ διαβρώνετε σταγόνα - σταγόνα τα θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Προσπαθείτε κάθε μέρα να κάνετε πράξη την ασύλληπτη ρήση σας “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει «σε μια ψηφοφορία φιάσκο με δέκα κάλπες ντροπής». «Αυτή την άθλια μεθόδευση αρνούμαστε να τη νομιμοποιήσουμε», πρόσθεσε και επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Ν.Δ. καταθέτει αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με αντικείμενο την ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό. «Θέλετε δεν θέλετε θα έρθετε στη Βουλή κ. Τσίπρα για το θέμα αυτό», σημείωσε.

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «ενορχηστρωτή της σκευωρίας». Όπως είπε, «με βάση καταθέσεις άφαντων μαρτύρων στοχοποιήθηκαν και συκοφαντήθηκαν δύο πρώην Πρωθυπουργοί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο Διοικητής της ΤτΕ και έξι πρώην υπουργοί. Και για δεύτερη φορά, ο κ. Τσίπρας, ο ενορχηστρωτής αυτής της σκευωρίας, δεν είχε το θάρρος να τους ακούσει. Κρύφτηκε στο γραφείο του».

«Ζήσαμε μία ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία: Σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι να ζητούν την αποκάλυψη της αλήθειας, ενώ αυτοί που δρομολόγησαν τη σύσταση της Επιτροπής να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Γεννηματά: «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποχωρεί από τη διαδικασία - Καλή σας νύχτα κ. Τσίπρα»

Το αίτημα για εκλογές «εδώ και τώρα» επανέλαβε από το βήμα της Βουλής μιλώντας για την υπόθεση Novartis η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Καταφεύγετε στη συνωμοσιολογία, στα δήθεν μαύρα μέτωπα στην επιχείρηση εξόντωσης των πολιτικών σας αντιπάλων στην εύκολη καταδίκη ανθρώπων και συνειδήσεων. Σήμερα ρίχνει αυλαία μια κακοστημένη παράσταση, ένα φιάσκο, μια κατασκευασμένη ιστορία, βασισμένη πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο μέσω βολικών μαρτύρων, μια κοινοβουλευτική παρωδία με ένα άδοξο τέλος. Το ίδιο το πόρισμα σας είναι η ομολογία της αποτυχίας σας. Έχετε επιλέξει να δηλητηριάζετε την πολιτική ζωή του τόπου. Σταματήστε να παίζετε επιτέλους με τους θεσμούς και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Η Φώφη Γεννηματά ολοκλήρωσε την ομιλία της ανακοινώνοντας ότι η δημοκρατική συμπαράταξη αποχωρεί από τη Βουλή.

«Εσείς μπορείτε να συνεχίσετε να κρύβεστε και να κρύβετε προκλητικά κ απροκάλυπτα. Εμείς μένουμε μακριά από οποιαδήποτε κακοστημένη παράσταση. Σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι σκιών που εσείς στήσατε θα είστε απελπιστικά μόνοι. Η δημοκρατική συμπαράταξη αποχωρεί από την διαδικασία καλή σας νύχτα κ. Τσίπρα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top