Επιμένουν στο ΥΠΟΙΚ για συμφωνία με τους εταίρους μέχρι 21 Ιουνίου

Ξεκινούν αύριο οι συναντήσεις με τους θεσμούς

Εξακολουθούν να ελπίζουν στο Υπουργείο Οικονομικών σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement), μέχρι τις 24 Μαΐου και κλείσιμο όλων των προαπαιτούμενων στο Eurogroup της  21ης Ιουνίου,  όπως διαμήνυσε κορυφαίο στέλεχος του, το οποίο επιμένει και σε συνολική συμφωνία με τους εταίρους για το χρέος και τη μεταμνημονιακή επιτήρηση.          

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, στα τεχνικά κλιμάκια  υπάρχει διάθεση επίλυσης όλων των διαφορών, καθώς δεν  βάζουν πρόσθετα θέματα, ενώ δεν υπάρχει ανησυχία στο ΥΠΟΙΚ για το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ πάντως δεν πήγε καλά η συζήτηση Γερμανίας- ΔΝΤ για το χρέος, καθώς το Βερολίνο βάζει βέτο στη δημιουργία αυτόματου  μηχανισμού  χωρίς να ψηφισθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει  ότι κάτι τέτοιο δεν είναι μετρήσιμο άρα δεν μπορεί να συνυπολογιστεί στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Όπως πρόσθεσε, από εβδομάδα σε εβδομάδα αλλάζει το κλίμα, αλλά αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ είναι πιο κοντά στο να βγει από το πρόγραμμα, κάτι που θα επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί μέχρι το τέλος του μήνα ή τις αρχές Ιουνίου το αργότερο.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι το ροκάνισμα του χρόνου φέρνει το ΔΝΤ εκτός προγράμματος, ενώ το ζήτημα του  χρέος δεν είναι πλέον θέμα Τόμσεν.

Για το αν θα  υπάρξει πρόβλημα στην περίπτωση που βγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα και δεν βάλει «σφραγίδα»  βιωσιμότητας στο χρέος,  στο ΥΠΟΙΚ  εκτιμούν ότι αυτό εξαρτάται από τις επεκτάσεις που θα λάβει η Ελλάδα,  τι επαναγορά ακριβού χρέους θα κάνει και  τι επιστροφές ANFA- SMP.

Όσον αφορά στο τι θα κάνει με τις περικοπές η κυβέρνηση αν βγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα και δεν ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός για το χρέος, το ΥΠΟΙΚ επιμένει  ότι δεν είναι ακόμα ώρα για τέτοια συζήτηση.  

Τσακαλώτος: Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για να σταθεί η χώρα στα πόδια της   

Σε δήλωση προς την "Εφημερίδα των Συντακτών" ο υπουργός Οικονομικών Eυκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως "το θέμα είναι σταθεί η χώρα στα δικά της πόδια. Να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους. Με την προληπτική γραμμή πίστωσης, άρα και πρόγραμμα, οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα αναβαθμίσουν τα ομόλογα σε επίπεδο να επενδύσουν και τα ασφαλιστικά τα ταμεία (investment grade). Αρα το μόνο που θα πετύχουμε είναι έναν χρόνο καθυστέρησης για να γυρίσουμε στην κανονικότητα".

Ξεκινά την Τετάρτη το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους θεσμούς   

Ξεκινούν την Τετάρτη  15/5 οι συναντήσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, με το πρόγραμμα να διαμορφώνεται ως εξής:

 10.00   Ιδιωτικοποιήσεις

 11.00   Ενέργεια

 12.00   Επισκόπηση

 15:30   Δημόσια Διοίκηση

Δείτε το  βίντεο του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων του Star για το ζήτημα του χρέους 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top