Σκληραίνουν τη στάση τους Γερμανία και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους

Τι είπαν οι οι εκπρόσωποι των θεσμών με τους εκπροσώπους Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας στο Washington Group

Σκληραίνουν τη στάση τους Γερμανία και ΔΝΤ για το χρέος

Τη στάση τους στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σκληραίνουν Γερμανία και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από τη μία, η Γερμανία απαίτησε τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου, προκειμένου κάθε αίτημα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους να περνάει από το γερμανικό Κοινοβούλιο και από την άλλη το ΔΝΤ δια στόματος Πολ Τόμσεν, σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι όροι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη, οι εκπρόσωποι των θεσμών συζήτησαν με τους εκπροσώπους Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας (στο Washington Group) για το ελληνικό χρέος και την ελάφρυνσή του.

Η Γερμανία για να αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους ζητά συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις -και ειδικότερα, να δημιουργηθεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο, ώστε κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση, αυτή να περνά από την έγκριση και του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Ο Πολ Τόμσεν προειδοποίησε ότι για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία που να ικανοποιεί το Ταμείο, μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 24 Μαΐου. Ειδάλλως, δε θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να ξεκινήσει πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ ήταν μέχρι τώρα ο μόνος σύμμαχος της Αθήνας, ως προς την ελάφρυνση του χρέους. Επίσης, είναι άγνωστο το πώς θα αντιμετωπίσουν οι αγορές την Ελλάδα, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πάντως εκτιμούν ότι αυτές οι πιέσεις από Γερμανία και ΔΝΤ είναι ίσως οι τελευταίες προς την Αθήνα πριν τη συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top