Διαγραφή προστίμων και 120 δόσεις: Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα χρέη των αγροτών

Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα χρέη των αγροτών

Μάννα εξ ουρανού για περισσότερους από 250.000 αγρότες με χρέη 3 δισ. ευρώ σε εφορία, ΟΓΑ και πρώην Αγροτική Τράπεζα αποτελεί η ρύθμιση που ανακοίνωσε το υπουργείο.

Το «πακέτο» περιλαμβάνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων έως και 95% για χρέη έως 50.000 ευρώ και αποπληρωμή σε έως 120- δόσεις.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στην ειδική πλατφόρμα της Ειδικής Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τι προβλέπει η ρύθμιση
  • Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων έως και 95% για χρέη έως 50.000 ευρώ στον ΟΓΑ.
  • Αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
  • Ολική διαγραφή τόκων υπερημερίας δανείων.
  • Επιπλέον διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο νόμος για τα πανωτόκια.

Ειδικά για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια προβλέπεται διαγραφή κεφαλαίου που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 60% σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του εναπομείναντος ποσού κατόπιν της διαγραφής τόκων και πανωτοκίων ενώ σε περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις του εναπομείναντος ποσού η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%.

Προσοχή: Στη ρύθμιση δεν εντάσσονται οι αγροτικές επιχειρήσεις με παραγωγική εγκατάσταση (π.χ. κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιουργεία, κ.λπ.) αλλά μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Επίσης εκτός ρύθμισης μένουν οι αγρότες – φυσικά πρόσωπα που έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα κατόπιν ελέγχου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top