Έρχεται νομοσχέδιο-σκούπα για ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών

Ποιες θα διαγραφούν

Έρχεται νομοσχέδιο για ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών

Τη διαγραφή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31/12/2016 και βρίσκονται υπό δικαστική αμφισβήτηση, ή έχει διαπιστωθεί εύλογη αμφιβολία για την επιβολή τους από το ασφαλιστικό ταμείο, προωθεί το υπουργείο Εργασίας με νομοθετική ρύθμιση.

Η σχετική διάταξη που αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες διπλοασφαλισμένους, κυρίως του παρελθόντος, θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου. 

Διαβάστε ακόμη: Ρύθμιση για διαγραφή οφειλών ασφαλισμένων που έχουν χρεωθεί αδικαιολόγητα

Σε αυτό θα ρυθμίζονται παράλληλα τα νέα πρόστιμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την ανασφάλιστη εργασία, με σημαντικές μειώσεις της τάξης του 70% με 80%, εφόσον ο εργοδότης προχωράει στην πρόσληψη του εργαζομένου που διαπιστώνεται αδήλωτος.

Αφορά βεβαιωμένες οφειλές έως τις 31/12/2016, δηλαδή πριν από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ και θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαγραφή οφειλών ή την απαλλαγή των ασφαλισμένων από πρόσθετες επιβαρύνσεις, εφόσον υπάρχει παράλληλη ασφάλιση, για το ίδιο ή παρεμφερές αντικείμενο.

Η ρύθμιση για τις εισφορές θα αφορά κυρίως ασφαλισμένους στα πρώην ταμεία ΙΚΑ, το ΤΣΜΕΔΕ, τον ΟΓΑ ή το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τους οποίους «διεκδικούσε» χρεώνοντάς τους με διπλές εισφορές και ο ΟΑΕΕ.

Βασική προϋπόθεση διαγραφής, είναι να προκύπτει εύλογη αμφιβολία που θα αποδεικνύεται για παράδειγμα από δικαστικές αποφάσεις, αντίθετες πρακτικές της διοίκησης, διαφορετικές οδηγίες επί του ίδιου θέματος κλπ., μετά όμως τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top