Νέο «χαστούκι» ετοιμάζει το ΣτΕ: Αντισυνταγματικό και το ψαλίδι σε συντάξεις

Μετά την απόφαση για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του ΕΦΚΑ

Νέο «χαστούκι» στον νόμο Κατρούγκαλου ετοιμάζει το ΣτΕ

Και δεύτερο… «χαστούκι» ετοιμάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μετά το θέμα της αντισυνταγματικότητας διατάξεων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Στις επόμενες διασκέψεις της Ολομέλειας του δικαστηρίου θα τεθεί στο μικροσκόπιο το σκέλος εκείνο του νόμου 4387/2016 (του -γνωστού και ως- νόμου Κατρούγκαλου) που αφορά τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, η Ολομέλεια - ερμηνεύοντας το Σύνταγμα (άρθρο 22), τις διεθνείς συμβάσεις (ΕΣΔΑ, κ.λπ.), αλλά και τη νομοθεσία - έχει κρίνει με τις επίμαχες αποφάσεις της ότι πριν από την περικοπή ή την αναπροσαρμογή των συντάξεων πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί ειδική, εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη από την οποία να προκύπτει ότι:

- τα νέα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν, είναι πρόσφορα και αναγκαία για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης

- οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων δεν θα οδηγήσουν σε ανεπίτρεπτη παράβαση του πυρήνα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου καμία σχετική μελέτη δεν συνέταξε, ούτε φυσικά δημοσιοποίησε.

Έτσι, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, το ΣτΕ θα χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό και το ψαλίδισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top