ΠΡΟΣΟΧΗ: Αλαλούμ με την τραπεζική αργία και τις οφειλές στο Δημόσιο

Το υπουργείο Οικονομικών θα δεχτεί ως εμπρόθεσμες και τις πληρωμές που θα γίνουν τη Μ. Τρίτη 3 Απριλίου

Αλαλούμ με τραπεζική αργία και οφειλές στο Δημόσιο

Αλαλούμ έχει επικρατήσει γύρω από το θέμα της τραπεζικής αργίας την Παρασκευή 30 Μαρτίου και τη Δευτέρα 2 Απριλίου λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

Όπως έχει γίνει γνωστό, αν και οι ελληνικές τράπεζες θα είναι ανοικτές, η εξυπηρέτηση για το κοινό ως προς τις συναλλαγές θα είναι περιορισμένη και θα επηρεάσει ορισμένες ηλεκτρονικές διατραπεζικές συναλλαγές.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και έγκαιρες συναλλαγές που θα αφορούν την πληρωμή δόσεων από ρυθμίσεις οφειλών να μην «εμφανίζονται» μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου και να κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν εκπρόθεσμες.

Διαβάστε ακόμη: Προσοχή: Ειδική αργία για τις τραπεζικές συναλλαγές η Παρασκευή 30/3 και η Δευτέρα 2/4

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έσπευσε να ενημερώσει πως όλες οι εισφορές και οι δόσεις ρύθμισης με καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής 29, 30 Μαρτίου και 2 Απριλίου, οι οποίες θα αποσταλούν στον Ασφαλιστικό Οργανισμό την Τρίτη 3 Απριλίου, θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες και δεν θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις λόγω καθυστέρησης. Αντίστοιχα, οι εντολές άμεσης χρέωσης τραπεζικών λογαριασμών (πάγιες εντολές) θα πραγματοποιηθούν επίσης την Τρίτη 3 Απριλίου (ως εμπρόθεσμες, φυσικά).

Ωστόσο, όσον αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο υπήρχε… σιγή ασυρμάτου, με αποτέλεσμα πολλοί φοροτεχνικοί να βαρούν «καμπανάκι», τονίζοντας πως οι πληρωμές που θα εμφανιστούν τη Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου, θα θεωρηθούν εκπρόθεσμες με ό,τι αυτό συνεπάγεται (απώλεια ρύθμισης).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του star.gr, ήδη η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έχει έτοιμη τη λύση.

Εντός της ημέρας θα δημοσιευτεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) σχετική απόφαση που θα ορίζει - α λα ΕΦΚΑ - ως εμπρόθεσμες τις πληρωμές που θα εμφανιστούν μετά την τραπεζική αργία.

Γιατί προκλήθηκε το αλαλούμ φέτος; Διότι έτυχε η τραπεζική αργία του Καθολικού Πάσχα να πέσει στο τέλος ενός μήνα και έτσι να επηρεάσει τις εισφορές και τις δόσεις που καταβάλλονται.

Σύμφωνα, πάντως, με οικονομικές πηγές σε περιπτώσεις στο παρελθόν που έχει συμβεί κάτι ανάλογο με το Πάσχα των Καθολικών, έχει δοθεί λύση… εθιμικώ δικαίω χωρίς την έκδοση απόφασης!

Εξάλλου, υπάρχει και ο νόμος 3336/2005, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, δανείων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου θα εκπληρώνονται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους τους την προηγούμενη ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, εν προκειμένω την 29η Μαρτίου  ή την 3η Απριλίου.

 

Π.Κ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top