Μητσοτάκης από τη Βοστώνη: Η Ελλάδα πρέπει να είναι ο αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή

Ποιες είπε ότι είναι οι τρεις προκλήσεις για τη χώρα σήμερα και η αναφορά του στον Ιβάν Σαββίδη

Μητσοτάκης:Η Ελλάδα να είναι αξιόπιστος εταίρος ΗΠΑ

Οικονομία και Ανάπτυξη, Δημοκρατικοί θεσμοί, Γεωπολιτική ασφάλεια και ευημερία  είναι οι τρεις βασικές  προκλήσεις σήμερα  για την Ελλάδα», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του  στην ελληνική κοινότητα του Κολεγίου της Βοστώνης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.  

Για το ζήτημα της οικονομίας ανέφερε συγκεκριμένα ο κ, Μητσοτάκης:  «Το 2017 η οικονομία ξεκίνησε επιτέλους να αναπτύσσεται αλλά αναπτύσσεται με μόλις 1.4% που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.  Για να ξεφύγουμε οριστικά από την κρίση, θα πρέπει να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 4%. Και για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Θα το επιτύχουμε μέσα από ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Πρέπει να μειώσουμε τους φόρους. Εξακολουθούμε να έχουμε ένα κράτος αναποτελεσματικό. Η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα» .

Υποστήριξε ακόμα ότι «όταν οι λαϊκιστές έρχονται στην εξουσία, είτε οι δεξιοί είτε οι αριστεροί λαϊκιστές, συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο. Πάντα επεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη, προσπαθούν να ελέγξουν τα MME και επιτίθενται ανηλεώς στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά παρατηρούνται στην Ελλάδα».

Όπως τόνισε «πρώτα πρέπει να κάνουμε τα Πανεπιστήμια μας ασφαλή. Το ακαδημαϊκό άσυλο υπάρχει για να εγγυάται την ελευθερία του λόγου μέσα στα Πανεπιστήμια, όχι για να προστατεύει την εγκληματική δραστηριότητα. Ακόμη, πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμά ώστε να επιτρέπονται τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει συνταγματική απαγόρευση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Για το ζήτημα των Δημοκρατικών Θεσμών έκανε ειδική αναφορά στην «εισβολή» του προέδρου του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο, στον πρόσφατο αγώνα με την ΑΕΚ: «Όταν μιλάμε για υγιείς θεσμούς, τότε αναπόφευκτα πρέπει να αναφερθούμε στο κράτος δικαίου. Χθες, ένας ολιγάρχης εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο ενός ποδοσφαίρου με όπλο επειδή δεν του άρεσε η απόφαση του διαιτητή. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε άλλου είδους χώρες». Πρόσθεσε ο ίδιος σχετικά με τα Εξάρχεια: «Δεν μπορούμε να έχουμε μια ολόκληρη γειτονιά στην Αθήνα να κρατείται σε ομηρία από αναρχικούς, καθώς η αστυνομία δεν τολμάει να πάει. Πρέπει οι άνθρωποι να νιώσουν ξανά ασφαλείς. Η Ελλάδα ήταν μια πολύ ασφαλής χώρα, αλλά οι άνθρωποι σήμερα νιώθουν λιγότερο ασφαλείς. Ιδιαίτερα οι φτωχότεροι Έλληνες νιώθουν λιγότερο ασφαλείς».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική  προτεραιότητα για το μέλλον της Ελλάδας «να εκμεταλλευτούμε τις νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να αντιμετωπίσουμε τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής μας. Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία ασταθή περιοχή. Είμαστε μια χώρα μέλος του NATO, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης. Αλλά η περιοχή μας έχει αλλάξει. Η Τουρκία έχει γίνει πολύ πιο επιθετική από ότι ήταν στο παρελθόν. Και θα έφτανα στο σημείο να πω ότι η Τουρκία είναι πλέον μια μη προβλέψιμη, νευρική περιφερειακή δύναμη».

Για την  Ελλάδα τόνισε ακόμα ότι «θα έπρεπε να είναι ο αξιόπιστος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών σ’ αυτό το μέρος του κόσμου. Και αυτό είναι κάτι που πάντα ενθαρρύνω την διασπορά μας να υποστηρίξει. Η Ελλάδα παραμένει μια ισχυρή δύναμη στα Βαλκάνια. Έχει στενούς δεσμούς με το Ισραήλ, άλλα την ίδια στιγμή είναι αγαπητή και  στον Αραβικό κόσμο».

Απαντώντας στα ερωτήματα κοινού ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε σχετικά με την ψήφο των αποδήμων:  «Θέλω να σας δώσω τη δυνατότητα να ψηφίζετε από εδώ, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που δεν επιτρέπει στους Έλληνες να ψηφίζουν από το εξωτερικό. Έχουμε ήδη παρουσιάσει τη σχετική νομοθεσία στο κοινοβούλιο. Σας παρακαλώ να διατηρήσετε ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, να εξασκείτε τη γλώσσα και να εξετάσετε τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα σε πολλά διαφορετικά μέτωπα».  

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top