Αυτές είναι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Μειώνονται οι έδρες της Ευρωβουλής σε 705 από 751 λόγω Brexit

Αυτές είναι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ

Οι πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ για τον πολυετή προϋπολογισμό μετά το 2020 και οι θεσμικές αλλαγές ενόψει ευρωεκλογών απασχόλησαν τους 27 της ΕΕ κατά την Άτυπη Σύνοδό τους στις Βρυξέλλες. Οι 27 δεν υποστήριξαν ότι οι "επικεφαλής υποψήφιοι" των πολιτικών κομμάτων θα πρέπει να είναι και οι μόνοι υποψήφιοι για την Προεδρία της Κομισιόν, αλλά συναινούν στη μείωση του αριθμού των ευρωβουλευτών από 751 σε 705, κρατώντας 46 θέσεις (που μένουν κενές λόγω brexit) ως αποθεματικό για μελλοντικές διευρύνσεις.

"Οι δημοσιονομικές διαπραγματεύσεις είναι πάντα δύσκολες, ωστόσο, αυτή τη φορά ο διάλογος λαμβάνει χώρα σε ένα διαφορετικό γεωπολιτικό πλαίσιο γύρω από την Ευρώπη και με το Brexit και χαίρομαι που λέω ότι όλοι οι ηγέτες το πλησίασαν με ανοιχτό μυαλό και όχι με κόκκινες γραμμές" δήλωσε ο Ντ.Τουσκ.

"Συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ θα δαπανήσει περισσότερα για την παύση της λαθρομετανάστευσης, την άμυνα και την ασφάλεια, καθώς και για το πρόγραμμα Erasmus +. Πολλοί ηγέτες τόνισαν τη συνεχιζόμενη σημασία της πολιτικής συνοχής, της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία και των πανευρωπαϊκών υποδομών. Είναι σαφές ότι οι προτεραιότητες συνδέονται με το μέγεθος του προϋπολογισμού και, στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το χάσμα των εσόδων που προκάλεσε το Brexit", τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

"Παρά τις συνήθεις διαφορές, όλοι οι ηγέτες είναι έτοιμοι να εργαστούν για τον εκσυγχρονισμό του προϋπολογισμού της ΕΕ και των πολιτικών της και πολλοί είναι έτοιμοι να συμβάλουν περισσότερο στον προϋπολογισμό μετά το 2020", διευκρίνισε ο Πρόεδρος Τουσκ". "Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεών μας, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να επιδιώξουμε την επιτάχυνση του έργου σε σύγκριση με τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η εξεύρεση συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήδη φέτος φαίνεται πραγματικά δύσκολη. Θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε καλύτερα την κατάσταση μόλις έχουμε την πρόταση της Κομισόν”, είπε.

Σε σχέση με τις θεσμικές συζητήσεις, οι ηγέτες υποστηρίζουν ευρέως την ιδέα ότι λιγότερα κράτη μέλη πρέπει να έχουν λιγότερες έδρες, πράγμα που σημαίνει μείωση του αριθμού των βουλευτών από 751 σε 705. Σχετικά με το ζήτημα των υποψήφιων Spitzenkandidaten ή Spitzenkandidatinnen - συμφωνήθηκε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να εγγυηθεί εκ των προτέρων ότι θα προτείνει έναν από τους επικεφαλής υποψηφίους για τον Πρόεδρο της Κομισιόν. "Δεν υπάρχει αυτόματη διαδικασία - η Συνθήκη είναι πολύ σαφής ότι η αυτόνομη αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να διορίζει τον υποψήφιο, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωεκλογές και έχοντας προβεί στις κατάλληλες διαβουλεύσεις", τόνισε ο Ντ.Τουσκ. Όσον αφορά τους διακρατικούς καταλόγους, οι ηγέτες θα επανέλθουν στο θέμα αυτό στο μέλλον.

Τέλος,  σύμφωνα με τον Ντ.Τουσκ ο Ζ.Κ.Γιούνκερ παρουσίασε επίσης την ιδέα της συγχώνευσης των δύο θέσεών (Προέδρου Κομισιόν και Συμβουλίου) αλλά "δεν υπήρχε όρεξη να το προωθήσουμε, πάνω απ `όλα, επειδή θα μείωνε σημαντικά το ρόλο των κρατών μελών στην ΕΕ", κατέληξε ο Ντ.Τουσκ.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top