«Πυρετός» για την ονομασία - Tι συζήτησε στα Σκόπια ο Νίμιτς

Κοτζιάς: Θα υπάρξει λύση μέχρι τον Ιούνιο

Διαδοχικές επαφές με την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, τον υπουργό Εξωτερικών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια, με τις εκεί συζητήσεις να ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα.   

Όπως ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης Πέτρος Μποτσαράκος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και σίγουρα δυσκολότερα από ότι φαίνονταν μέχρι τώρα.

Οι Σκοπιανοί επιμένουν ότι είναι «Μακεδόνες»,  ότι έχουν «μακεδονική» εθνική ταυτότητα και «μακεδονική»  γλώσσα και ότι  κανείς δεν μπορεί να τους το αρνηθεί, αλλά και ότι δεν θα υπάρξει  λύση αν συνεχιστεί αυτή η συζήτηση, όπως δήλωσε και ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων.

Από την πλευρά του ο  Μάθιου Νίμιτς  υποστήριξε ότι η Αθήνα δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας των Σκοπιανών, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει δυσφορία από ελληνικής πλευράς για το διαμεσολαβητή, καθώς επισημαίνουν ότι ερμηνεύει λάθος τις ελληνικές θέσεις . Ωστόσο,  σε τρέιλερ τηλεοπτικής εκπομπής ο κ. Νίμιτς δηλώνει ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία  θα αλλάξουν και τα διαβατήρια και όλα τα διεθνή έγγραφα.

Στην Αθήνα είχαμε πάντως έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.  Πάντως,  ο κ. Νίμιτς μίλησε για αλλαγή διαβατηρίων, ενώ ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στο Reuters εκτίμησε ότι το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας θα έχει λυθεί μέχρι τον Ιούνιο.    

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top