Σκοπιανό: Με την πρόταση Κοτζιά στον χαρτοφύλακα ο Νίμιτς - Κρίσιμες συναντήσεις στα Σκόπια

Φωτιά έχουν πάρει τα μολύβια στην Αθήνα ενόψει της σύνταξης του συμφώνου με τα Σκόπια

Συναντήσεις κορυφής για το θέμα της ονομασίας θα έχει σήμερα στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα δει τον Ζόραν Ζάεφ (πρωθυπουργό των Σκοπίων), τον Γκιόργκι Ιβάνοφ (πρόεδρο της χώρας), τον Νίκολα Ντιμιτρόφ (υπουργό Εξωτερικών), τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι (αρχηγό του αντιπολιτευόμενου VMRO) και τον Αλί Αχμέτι, (αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στα Σκόπια).

Ο Νίμιτς έχει μαζί του τις προτάσεις της Αθήνας καθώς και την «κόκκινη γραμμή» για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στη σλαβική γλώσσα και χωρίς μετάφραση.

«Είχαμε καλές συναντήσεις στην Αθήνα. Ελπίζω πως θα έχουμε καλές επαφές και εδώ. Ανυπομονώ για τις συναντήσεις με την κυβέρνηση και τους άλλους ηγέτες» σχολίασε ο ίδιος, πριν ξεκινήσουν οι συναντήσεις.

Φωτιά έχουν πάρει τα μολύβια για τη σύνταξη του συμφώνου με τα Σκόπια

Την ίδια, φωτιά έχουν πάρει τα χαρτιά και τα μολύβια στην Αθήνα όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για τη σύνταξη του συμφώνου με τα Σκόπια, που – όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς – θα είναι έτοιμο μέσα στον Φεβρουάριο.

Το κείμενο θα είναι ένας οδικός χάρτης που αναμένεται να έχει σαφείς δεσμεύσεις από την κυβέρνηση των Σκοπίων για αλλαγές στο Σύνταγμα και για τερματισμό των αλυτρωτισμών έναντι της Ελλάδας, ενώ θα ανοίγει την πόρτα για την ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Τα 4 ονόματα στα σλαβικά που έχουν πέσει στο «τραπέζι»

Τα ονόματα που φέρεται να έχει προτείνει ο Νίμιτς στα σλαβικά και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι τα ακόλουθα:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, η Αθήνα έχει δώσει ένα προβάδισμα στην τρίτη ονομασία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top