Κίτρινη κάρτα από τη Βουλή στα… κόμματα για τη χρηματοδότησή τους!

Τα καλεί να συμμορφωθούν και να εφαρμόσουν τον νόμο αλλά δεν επέβαλλε κυρώσεις

Κίτρινη κάρτα από Βουλή στα κόμματα για τη χρηματοδότηση

Την άμεση προσαρμογή  στις νέες νομοθετικές διατάξεις για τη χρηματοδότησή τους  κατά τις επόμενες χρήσεις  ζητά  Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής  στην ετήσια έκθεσή της από τα κόμματα, τα  οποία προειδοποιεί για «τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση νέων παρεκκλίσεων»!

Όπως αναφέρεται μάλιστα στην έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων, σχετικά με  τα αποτελέσματα του ελέγχου των βιβλίων των δικαιούχων κρατικής χρηματοδότησης για το έτος 2015, αποφασίστηκε «αναγνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες στην ορθή τήρηση των υποχρεώσεων τους», η μη επιβολή διοικητικών κυρώσεων για τη χρήση του έτους 2015 προς τα κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων που δεν συμμορφώθηκαν με τις επιταγές νόμου του 2014».

Αναγνωρίζει πάντως ότι  το νέο νομοθετικό πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων υπέστη σημαντικές τροποποιήσεις και ότι το χρονικό διάστημα προσαρμογής τους ήταν πολύ μικρό, ενώ επισημαίνει και ότι το 2015 διενεργήθηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις.  

Επισημαίνει ακόμα ότι έλαβε υπόψη της πως οι νέες ρυθμίσεις «επέβαλαν στα κόμματα, για πρώτη φορά, τη σύνταξη ισολογισμών, απολογισμών και προϋπολογισμών κατ' έτος, ως και την τήρηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος με βιβλία Γ΄ κατηγορίας, ήτοι υποχρεώσεις αντίστοιχες με αυτές ανωνύμων εταιριών» και ότι «τα πολιτικά κόμματα, ως εκ της φύσεώς τους, ως πολιτικά νομικά πρόσωπα και όχι κερδοσκοπικές εταιρίες, δεν είχαν οργανωμένα λογιστικά τμήματα, ούτε και προηγούμενη εμπειρία στην τήρηση τέτοιων υποχρεώσεων».

Η Επιτροπή αναφέρει όμως ότι σε «πολλά κόμματα/ συνασπισμούς κομμάτων» οι δαπάνες δεν διακινήθηκαν στο σύνολό τους, μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που όφειλαν να τηρούν σε τραπεζικά ιδρύματα, όπως και ότι  σε «κάποια κόμματα/ συνασπισμούς κομμάτων», ποσά της κρατικής χρηματοδότησης που δόθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς, δεν δαπανήθηκαν εξ ολοκλήρου για τους σκοπούς αυτούς, αλλά για την κάλυψη λοιπών λειτουργικών αναγκών των κομμάτων»!

Σημειώνει ακόμα  ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα «δεν θεώρησε, για τη χρήση του έτους 2015, τα κουπόνια που εξέδωσε για τη χρηματοδότησή του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top