«Κούρεμα χρέους στην Ελλάδα το 2018 αλλά… με άλλο όνομα»

Γερμανός οικονομολόγος μιλά για κούρεμα που θα λέγεται… «αναδιάρθρωση»

«Κούρεμα χρέους στην Ελλάδα το 2018 αλλά… με άλλο όνομα»

Την εκτίμηση ότι θα γίνει απομείωση του ελληνικού χρέους εντός του 2018, εξέφρασε ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW.

«Δεν θα ονομαστεί έτσι επειδή η υπόσχεση ήταν ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα. Θα του δώσουν το όμορφο όνομα "αναδιάρθρωση", μειώνοντας εν τέλει ξανά το ύψος των επιτοκίων ή παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής. Στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το ίδιο με ένα κούρεμα, λίγο ή πολύ, αλλά έχει διαφορετικό όνομα» τόνισε σε συνέντευξή του στον ιστότοπο jungundnaiv.de.

Ο κορυφαίος οικονομολόγος είπε πως «ήταν απόλυτα σωστό» το να δοθούν τα δάνεια στην Ελλάδα υπό τον όρο να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, «με το σκεπτικό ότι θα ανακάμψει η οικονομία και οι άνθρωποι θα ξαναβρούν δουλειά».

Ο Φράτσερ ανέφερε ότι το 2010 ήταν σαφές ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα δάνειά της. «Γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είχαν χορηγήσει με διαφορά τα μεγαλύτερα δάνεια». Όμως ο φόβος, μετά τα όσα προκάλεσε η κατάρρευση της Lehmann Brothers στις ΗΠΑ, ότι θα μπορούσε να προκληθεί «συστημική κρίση στην Ευρώπη» οδήγησε στην απόφαση να χορηγηθούν δάνεια στην Ελλάδα «ώστε να μπορέσει να τα επιστρέψει σε αυτές τις τράπεζες. Εκ των υστέρων ήταν τεράστιο λάθος. Οι τράπεζες, κυρίως οι γαλλικές και γερμανικές, αλλά και όλες οι άλλες, θα έπρεπε τότε να είχαν πληρώσει».

«Περισσότερο από το μισό των δανείων που έρρευσαν από την Ευρώπη προς την Ελλάδα, επέστρεψαν πάλι σε τράπεζες στο εξωτερικό, δηλαδή όχι στην Ελλάδα. Δηλαδή εμείς ως φορολογούμενοι ξαναβάλαμε τα χρήματα πίσω στις τσέπες των δικών μας τραπεζών Αυτό απλά δεν επιτρέπεται να συμβαίνει» πρόσθεσε.

Τέλος, κάνοντας μια συνοπτική αποτίμηση των τελευταίων οκτώ ετών, ο Μαρσέλ Φράτσερ ανέφερε: «Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές καλές μεταρρυθμίσεις. Όχι τα πάντα, αλλά πολλά θετικά».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top