Αντίστροφη μέτρηση για τις αντικειμενικές τιμές

Αντίστροφη μέτρηση για τις αντικειμενικές τιμές

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος δεύτερο, 11 Ιανουαρίου 2018, απόφαση 1.005) η απόφαση για τους ειδικούς πιστοποιημένους εκτιμητές, που θα υπολογίσουν τις νέες τιμές των ακινήτων.

Σε αυτούς τους υπολογισμούς θα λαμβάνεται ως μέση επιφάνεια διαμερίσματος Α’ ορόφου τα 75 τ.μ. και μονοκατοικίας τα 100 τ.μ., ενώ ο προσδιορισμός τιμής μονάδας θα πρέπει να προκύπτει σύμφωνα με αποδεδειγμένη εκτενή έρευνα της κτηματαγοράς σε συγκεκριμένη υφιστάμενη ζώνη. 

Επιπλέον, θα πρέπει να παρατίθενται σχετικά συγκριτικά στοιχεία από αιτούμενες τιμές πώλησης, καθώς και πράξεις αγοραπωλησίας (σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία). 

Κι επειδή οι αγοραπωλησίες ακινήτων με τέτοια χαρακτηριστικά -σε περίοδο οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει επί χρόνια την αγορά ακινήτων- θα είναι μετρημένες στα δάκτυλα, οι εκτιμητές θα πρέπει να κάνουν και τις αναγκαίες αναγωγές, με ειδικούς συντελεστές:

1,50% ανά έτος για την παλαιότητα

• 3-5% ανά όροφο

• 5% σε περίπτωση εμπορικής - κεντρικής θέσης

• + 5% αν είναι γωνιακό, διαμπερές η με πρόσοψη σε πλατεία - κοινόχρηστο χώρο

-20% αν έχει πρόσοψη αποκλειστικά στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου ή βρίσκεται σε οικόπεδο τυφλό ή σε οικόπεδο που επικοινωνεί με το δρόμο  αποκλειστικά με πραγματική δουλεία διόδου

• -5% αν έχει επιφάνεια μεγαλύτερη των 100 τ.μ.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποφύγει εισηγήσεις για αυξήσεις σε «ευαίσθητες» περιοχές, όλα τα έντυπα, οι φόρμες και τα πρόσθετα στοιχεία τεκμηρίωσης των εκτιμητών θα τύχουν ειδικής επεξεργασίας από εντεταλμένους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να γίνουν διορθώσεις όπου θα υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις. Συγκεκριμένα, με την επιλογή ενός Δήμου, ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος της Γ.Γ.Δ.Π. ή της Γ.Γ.Π.Σ. θα μεταβαίνει σε μία οθόνη, όπου θα αναγράφονται στη σειρά οι ζώνες τιμών ακινήτων του Δήμου αυτού. Δεξιά από κάθε ζώνη θα αναγράφονται:

1. Η τρέχουσα τιμή ζώνης

2. Η εκτίμηση του κάθε εκτιμητή (δηλαδή έως τέσσερα πεδία, ανάλογα με το αν έχουν υποβληθεί επιτυχώς εισηγήσεις από τους τέσσερις ορισθέντες εκτιμητές).

3. Η μέγιστη τιμή μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.

4. Η ελάχιστη τιμή μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.

5. Ο μέσος όρος των υποβληθεισών εκτιμήσεων.

6. Η μέση απόκλιση μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.

7. Οι αποκλίσεις τους με την τρέχουσα τιμή ζώνης.

Επιπρόσθετα, η εφαρμογή θα μπορεί να παραμετροποιηθεί ώστε να δεχθεί αντίστοιχα δεδομένα ανά ζώνη από τραπεζικά ιδρύματα προς το σκοπό διασταυρώσεων. Αντίστοιχα θα μπορεί να παραμετροποιηθεί, προκειμένου να διενεργούνται διασταυρώσεις και με τα στοιχεία αυτά. Τα ανωτέρω στοιχεία θα μπορούν να εξάγονται σε υπολογιστικά φύλλα (excel), για τις ανάγκες της δευτεροβάθμιας Επιτροπής, η οποία θα κάνει και την τελική εισήγηση.

Η δουλειά των περίπου 500 εκτιμητών θα πρέπει να έχει τελειώσει σε 20 ημέρες.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top