Προληπτικό μνημόνιο για μετά τον Αύγουστο του 2018 ζητά ο Στουρνάρας

Ανάπτυξη 1,6% και 2,4% για το 2018 βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδας

Προληπτικό μνημόνιο για μετά τον Αύγουστο του 2018

Να εξετάσει την υπαγωγή της Ελλάδας σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης καλεί την κυβέρνηση ο Γιάννης Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ.

Συνεχίζοντας, χαρακτηρίζει κρίσιμες τις εξελίξεις τους επόμενους  επειδή «θα επιδράσουν καθοριστικά στην πορεία της οικονομίας για πολλά χρόνια».

Κατεβαίνει ο πήχης για την ανάπτυξη

Η Τράπεζα της Ελλάδας κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης, αναθεωρώντας επί τα χείρω τους ρυθμούς για τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, προβλέπει πως φέτος ο ρυθμός αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) θα περιοριστεί στο 1,6% έναντι 2,6% που προέβλεπε πέρσι στην ίδια Έκθεση.

Για το 2018 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% και κατά 2,5% του 2019, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 3% που προέβλεπε πέρσι.

Κόκκινα δάνεια: Πρέπει να πετύχουμε τους στόχους

Αναφορικά με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ο πρόεδρος της ΤτΕ καλεί τις τράπεζες «να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων (…) και ιδανικά να τους ξεπεράσουν».

«Στις συνθήκες αυτές επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις» σημειώνει.

Επιδόθηκε στον Βούτση η Έκθεση

Ο κ. Στουρνάρας, παραδίδοντας την Έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για «τη σύγκλιση του πολιτικού κόσμου στις πολιτικές που κρατάνε τη χώρα στην ευρωζώνη» και αναγνώρισε ότι «η επόμενη περίοδος θα έχει θετικές εξελίξεις».

Πρόσθεσε δε ότι η περίοδος αυτή «δεν θα είναι εύκολη, διότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το τι θα συμβεί μετά από το Πρόγραμμα» και πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα έξι (6) μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και έχουμε οκτώ μήνες για να το διορθώσουμε».

Τόνισε ότι «εάν δεν μπορεί να διορθωθεί, πρέπει ακριβώς να δούμε τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018». «Έχουμε προτάσεις κι ελπίζω να διαβαστούν» σημείωσε με νόημα.

Ο κ. Βούτσης παραλαμβάνοντας την Ενδιάμεση Έκθεση επισήμανε πως «είναι σημαντικό ότι ουδείς αμφισβητεί πλέον, τόσο στο πολιτικό σύστημα, όσο και στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς, πως η χώρα οδεύει στην τυπική αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και στην ουσιαστική έξοδο από τους κανόνες επιτήρησης και τα δεδομένα της δανειακής συμφωνίας».

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την Έκθεση

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top