Εκλεγμένοι μουφτήδες: Η αλλαγή της πάγιας ελληνικής θέσης από τον Τσίπρα

Πανηγυρίζουν οι αυτοαποκαλούμενοι «Τούρκοι» της Θράκης - Συνεχίζονται οι προκλήσεις στο Αιγαίο

Εκλεγμένοι μουφτήδες: Aλλαγή της πάγιας θέσης από Tσίπρα

Η κυβέρνηση ανατρέπει μια παλιά θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής,   δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη Ερντογάν. Όπως έγραψε ήδη το star.gr για τις δηλώσεις του Αλέξη  Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, ο μουφτής στη Θράκη δεν θα διορίζεται  απο  το ελληνικό κράτος αλλά θα εκλέγεται, κάτι το οποίο ζητούσαν οι Τούρκοι.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: Την εκλογή μουφτή στη Θράκη συζητά η ελληνική κυβέρνηση!

«Αυτή η συζήτηση έχει ξεκινήσει  στο εσωτερικό της κυβέρνησης εδώ και πολύ καιρό και έρχεται ως μια αντικειμενική ανάγκη  που δε αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις  και δεν αφορά τον Τούρκο Πρόεδρο» ισχυρίσθηκε ο πρωθυπουργός.    

Είναι ενδεικτικό όμως τι είχε δηλώσει ο Ερντογάν κατά την πρόσφατη  επίσκεψή του στην Αθήνα και στην Κομοτηνή:

«Στη Δυτική Θράκη το θέμα του αρχιμουφτή, αν θα εκλέγεται ή αν θα διορίζεται είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει ό, τι χρειάζεται».

Την απόφαση  προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας  σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής, στην οποία μίλησε για «ορθολογικοποίηση»  της εκλογής μουφτήδων και πρόσθεσε: «Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος».

Οι αυτοαποκαλούμενοι «Τούρκοι»  της  Θράκης πανηγυρίζουν γιατι πιστεύουν ότι  θα ενισχυθεί η επιρροή τους.  

«Ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έχουμε ο καθένας πίσω μας ως  εγγυητή μια δυνατή μητέρα πατρίδα… Την  Τουρκία» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία «Τούρκων»  Δυτικής Θράκης.

Από τζαμί μουσείο η Αγια Σοφιά στην Τραπεζούντα

Η Άγκυρα πάντως είναι μια κρύο και μία ζέστη. Δίνει πράσινο φως για την ανακαίνιση ενός από τα σημαντικότερα και πιο εμβληματικά ποντιακά μνημεία, της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος, που είχε μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε τζαμί, μολονότι είχε οριστεί από τη δεκαετία του 1960 να λειτουργεί ως μουσείο.

Ο  ναός, για τουριστικούς λόγους ,  θα γίνει μουσείο,  θα αποκτήσει ξανά λάμψη  και θα  αποκαλυφθούν οι εκπληκτικές νωπογραφίες και τα εντυπωσιακά μωσαϊκά είχαν καλυφθεί με ξύλινες επιφάνειες.

Συνεχίζονται οι προκλήσεις στο Αιγαίο

Στο Αιγαίο όμως και χθες  είχαμε  παραβιάσεις και 12 παραβάσεις, στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο,  από 10 τουρκικά  F-16 , εκ των οποίων 2 ήταν οπλισμένα, από  2 τουρκικά ελικόπτερα και 2  κατασκοπευτικά CN - 235.

Στην σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός ζήτησε στήριξη από τους ομολόγους του ώστε η Τουρκία:

-Να σταματήσει τις παραβιάσεις και εμπλοκές στο Αιγαίο

-Να εφαρμόσει την  συμφωνία για το προσφυγικό

-Να συνεχίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό.  

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς άφησε αιχμές για την συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Παπαχελά, στη συνέχεια όμως «τα μάζεψε», προφανώς αντιλαμβανόμενος ότι δεν μπορεί να επικρίνει την άσκηση της ελεύθερης δημοσιογραφίας.

«Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα κέρδισε» ισχυρίσθηκε επίσης ο κ. Κοτζιάς.
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top