Σφοδρή σύγκρουση του Κοντονή με τον πρόεδρο του ΣτΕ!

«Ωμή παρέμβαση» του Υπουργού στη Δικαιοσύνη κατήγγειλε ο κ. Σακελλαρίου - Έντονη αντίδραση και από τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων - Νέα ενημέρωση 15.53

Ασυνήθιστο για τον χώρο της Δικαιοσύνης επεισόδιο διαδραματίσθηκε κατά την τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενώσεως Εισαγγελέων, με αφορμή την έντονη κριτική που άσκησε κατά την ομιλία του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής    στην απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο περί πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών.

Ο κ. Κοντονής άσκησε κριτική και στις  δικαστικές ενώσεις για τις ανακοινώσεις τους, αλλά  και σε δικαστές συγκεκριμένων υποθέσεων για καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, αν και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με το έργο της στηρίζει  τη  δικαιοσύνη και τους δικαστές.

«Καταγγέλλω από το βήμα αυτό τον υπουργό Δικαιοσύνης για »ωμή» παρέμβαση στην Δικαιοσύνη» απάντησε ο  πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου απευθυνόμενος στον Σταύρο Κοντονή.

«Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση δικαιοσύνης και κυβέρνησης» δήλωσε ακόμα ο πρόεδρος του ΣτΕ ,  ο οποίος ανέφερε επίσης:

«Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά. Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για το πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις, θέλει δεν θέλει κανείς, πρέπει να γίνονται σεβαστές, γιατί αυτό ορίζει το σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας, μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια παρουσία μου, κύριε υπουργέ, ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας».

Στα όσα υποστήριξε ο  κ. Κοντονής απάντησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Δημήτρης Ασπρογέρακας, ο οποίος ανέφερε σχετικά με το ζήτημα του «πόθεν έσχες»:      

«Δεν υπήρξε πρόθεση απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων. Φέρτε μας ένα νόμο και θα καταθέσουμε αυτά που πρέπει. Οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί θα καταθέσουν όλα όσα πρέπει ενσυνειδήτως».

Για την καθυστέρηση στις αποφάσεις της δικαιοσύνης  ο κ. Ασπρογέρακας υποστήριξε:

«Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από δικαστή να προχωρήσει γρήγορα στην έκδοση βουλεύματος, πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο και να αξιολογήσει όλα τα πραγματικά περιστατικά».

Ανταπαντώντας πάντως ο κ. Κοντονής δε θέλησε «να ρίξει λάδι στη φωτιά», μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ομιλία του, αν και επέμεινε ότι όταν υπάρχουν εξαιρέσεις στον νόμο, τότε ο νόμος φαλκιδεύεται. «Αυτό που ισχύει για όλους πρέπει να ισχύει πρωτίστως για τους δικαστικούς. Δεν είπε η κυβέρνηση ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς θέλησαν να κρύψουν παράνομα προϊόντα. Αυτό είναι ερμηνεία. Δεν κάναμε δίκη προθέσεων, ούτε είπαμε ότι υπάρχουν επίορκοι δικαστές. Αυτά είναι μακριά από την κυβέρνηση» υποστήριξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top