Σύνοδος του Γκέτεμποργκ: Προτεραιότητα η κοινωνική διάσταση της ΕΕ

Συμφωνήθηκε μια λίστα με 20 αρχές

Σύνοδος ΕΕ: Προτεραιότητα η κοινωνική διάσταση

Γκέτεμποργκ, του απεσταλμένου του Star Θάνου Αθανασίου  

Την προσπάθεια των 28 να μπορέσουν να ανατρέψουν τη δυσπιστία των πολιτών προς την Ευρώπη, θέτοντας ξανά ως προτεραιότητά την κοινωνική διάσταση της ΕΕ, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας και συνδιοργανωτής της Συνόδου του Γκέτεμποργκ, Στέφαν Λέουφεν μιλώντας κατά την καταληκτική διάσκεψη Τύπου. Ο Πρωθυπουργός τόνισε το γεγονός ότι η ΕΕ επικεντρώθηκε επί μακρόν στα δημοσιονομικά και τις αγορές και πως αν οι συνθήκες των εργαζομένων χειροτερέψουν και η ανεργία δεν περιοριστεί, η ΕΕ θα αντιμετώπιζε κοινωνική κρίση.

"Όπως γνωρίζετε, αυτή ήταν η πρώτη κοινωνική διάσκεψη κορυφής από το 1997. Το 1997 πραγματοποιήσαμε την πρώτη και τελευταία σύνοδο κορυφής για την απασχόληση. Είμαι ο μόνος που το θυμάμαι αυτό επειδή προήδρευσα στη συνάντηση το 1997", δήλωσε από την πλευρά του ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.

"Και χάρη στην αποφασιστικότητα και τη φιλοδοξία του Στέφαν Λέουφεν με τον οποίο συμφώνησαμε να πραγματοποιηθεί αυτή η σύνοδος στη Σουηδία. Γιατί στη Σουηδία; Η αρχική ιδέα της Κομισόν ήταν να περιορίσει αυτόν τον κοινωνικό πυλώνα στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ. Και σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να το διευρύνω και η πρώτη μου ιδέα ήταν να καλέσω τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας να προεδρεύσει αυτής της συνάντησης προκειμένου να δείξουμε και να αποδείξουμε στα μέλη που δεν είναι μέλη του ευρώ ότι πρόκειται για ζήτημα που πρέπει αφορά όλους. Και ευτυχώς ο Στέφαν ανέλαβε τη διοργάνωση", επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

"Συμφωνήσαμε σε μια λίστα με 20 γενικές αρχές που αποτελούν πλέον ένα είδος πλαισίου για την εξέλιξη των κοινωνικών πολιτικών στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη μας", επεσήμανε και τόνισε ότι και τα 28 Κράτη Μέλη προσυπέγραψαν τη διακήρυξη.

"Επομένως, χαίρομαι που βλέπω ότι έχουμε τώρα έναν κατάλογο αρχών που θα θέλαμε να μην παραμείνουν ένα νεκρό γράμμα. Η διακήρυξη των κοινωνικών δικαιωμάτων δεν είναι μια συλλογή ποιημάτων αλλά ένα πρόγραμμα επί της αρχής πρώτα και στη συνέχεια δράσης" τόνισε.  

Σημείωσε δε ότι η Κομισιόν πρότεινε στους συν-νομοθέτες μια οδηγία για τη γονική άδεια, για την άδεια φροντίδας, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που θα ήθελε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δεχθούν το συντομότερο δυνατό.

"Όλοι μου λένε, εδώ είμαστε, πρέπει τώρα να εφαρμόσουμε τις αρχές που παρουσιάσαμε ως κοινωνικό πυλώνα"είπε ο Γιούνκερ.

"Ωστόσο, από τις 19 προτάσεις που υπέβαλε η Κομισιόν από τότε που ανέλαβε καθήκοντα μόνο 7 μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν", διευκρίνισε επεξηγώντας ότι "12 παραμένουν στο τραπέζι του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αφού καταρχάς, ευχαρίστησε θερμά τον οικοδεσπότη πρωθυπουργό Λοέφεν για την πρωτοβουλία να συζητήσουμε την κοινωνική διάσταση στο Γκέτεμποργκ, τόνισε ότι η Σουηδία είναι το καλύτερο μέρος στην Ευρώπη για να συζητήσει κανείς τα κοινωνικά ζητήματα, όχι μόνο επειδή έχει το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ, αλλά πάνω απ `όλα "η Σουηδία είναι παγκόσμιος πρωτοπόρος στην κοινωνική δικαιοσύνη, την ένταξη και την ισότητα".

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, αντικείμενο του δείπνου των ηγετών, ο Ντ.Τουσκ που προήδρευσε αυτής της συνάντησης, τόνισε ότι ήταν η πρώτη συζήτηση από την γνωστή "ατζέντα των ηγετών" και επεσήμανε ότι οι 28 "είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για οκτώ συγκεκριμένες ιδέες, οι οποίες δεν προτάθηκαν από τις Βρυξέλλες, όχι από τα θεσμικά όργανα, αλλά από τα κράτη μέλη".

Το δεύτερο παράδειγμα είναι η ευρωπαϊκή κάρτα φοιτητών, η οποία ξεκίνησε ως συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας. "Στη συνέχεια επεκτάθηκε για να καλύψει τη Γερμανία και την Ιρλανδία, είπε ο Πρόεδρος και τόνισε ότι "τώρα η ιδέα είναι να επεκταθεί το γεωγραφικό πεδίο αυτής της πρωτοβουλίας και να προσφερθεί στους κατόχους καρτών πρόσβαση σε πολιτιστικούς χώρους και δραστηριότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη".

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, σε ότι αφορά τον πολιτισμό συμπλήρωσε πως η Κομισιόν πρότεινε ορισμένα μέτρα στο Στρασβούργο την περασμένη Τρίτη - έξι τον αριθμό, προωθώντας την ενίσχυση του Erasmus με 9 επιπλέον εκ.ευρώ τώρα και άλλα 3 εκ το 2019.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top