Την ενίσχυση της κοινής πολιτικής στο μεταναστευτικό ζήτησε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο Τσίπρας

Μίλησε και για τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Τσίπρας στη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό

Την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής πολιτικής της ΕΕ στο μεταναστευτικό, με τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασής και μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, επεσήμανε σε παρέμβασή του προς τους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός, επεσήμανε στους ομολόγους του, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης ότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη χώρα της ΕΕ σε αιτήσεις ασύλου, αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει άμεσα τη δημιουργία ενός μηχανισμού επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες και να ενισχυθεί η υπάρχουσα συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους ομολόγους του να πιεστεί η Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών από την Ελλάδα, αλλά επεσήμανε και την ανάγκη, όπως το σχέδιο για την ανάσχεση του προσφυγικού κύματος από την Αφρική, επαναληφθεί και με τις χώρες της κεντρικής Ασίας.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο από την ΕΕ για χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και το Ιράκ, με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών τους (όπως συμβαίνει με το πλάνο για τη Αφρική). Τόνισε δε και την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top