Βρυξέλλες προς Αθήνα: Προαπαιτούμενο η υπόθεση Γεωργίου εάν θέλετε τη δόση!

Με τη βούλα μάλιστα του Eurogroup – Τι μεταδίδει από τη βελγική πρωτεύουσα ο ανταποκριτής του STAR

Βρυξέλλες προς Αθήνα: Προαπαιτούμενο η υπόθεση Γεωργίου

Η υπόθεση Γεωργίου αποτελεί κανονικό, τυπικό και αυστηρά προσδιορισμένο προαπαιτούμενο για τις ελληνικές αρχές, με υποχρεωτική φύση και τακτικό έλεγχο συμμόρφωσης, σύμφωνα με την Κομισιόν, από τις 23 Αυγούστου του 2016, οπότε και ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και η Επίτροπος Μαριάν Τάισεν έστειλαν σχετική επίσημη επιστολή. 

Η Επιστολή, την οποία έχει υιοθετήσει το Εurogroup και η συμμόρφωση της χώρας προς αυτήν, η οποία ελέγχεται, υποχρεώνει την κυβέρνηση να υπερασπίζεται δημόσια την ακρίβεια των στοιχείων του ελλείμματος και την δουλειά της ΕΛΣΤΑΤ, να κάνει εκστρατεία πληροφόρησης του κόσμου που βάλλεται από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων για το υποτιθέμενο “φούσκωμα” και να υποβάλει αναλυτική έκθεση πεπραγμένων κάθε χρόνο στο κοινοβούλιο. 

Η Κομισιόν και το Eurogroup δεν ζητούν από την κυβέρνηση να “επηρεάσει τη δικαιοσύνη”, αλλά να πιστοποιήσει, ως οφείλει, να υποστηρίξει ανοιχτά, δημόσια και στο πλαίσιο των δικαστικών διαδικασιών και να καταθέσει στη δικαιοσύνη υπέρ του Α. Γεωργίου. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες στην υπόθεση αυτή δεν χωρά “ουδετερότητα”, καθώς αφορά ισχυρισμούς προσώπων που προσπαθούν να καλύψουν την απάτη που διέπραξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2007 ως το 2009 έναντι της ΕΕ (εξ ου και η σχετική διαδικασία επί παραβάσει, η οποία τερματίστηκε μόνο όταν τα στοιχεία αποκαταστάθηκαν το φθινόπωρο του 2011 - δύο χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος διάσωσης).

Η κυβέρνηση κρίνεται στο EWG και το Eurogroup για το αν έχει πράξει με επάρκεια τα όσα περιγράφονται στην επιστολή Ντομπρόβσκις - Μοσκοβισί - Ταίσεν. 

Η επιστολή ξεκινά με τη διαπίστωση ότι “η Κομισιόν παρακολουθεί, με ανησυχία, τις πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με την ποινική έρευνα σχετικά με τον κ. Ανδρέα Γεωργίου”.

“Ανησυχούμε επίσης πολύ για τις δηλώσεις των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την υπόθεση”, αναφέρουν τα 3 μέλη του Κολεγίου εκ μέρους των Κρατών Μελών και στο όνομα της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει άπαξ και διαπαντώς “από το 2010, υπό την προεδρία του κ. Γεωργίου, η συλλογή στοιχείων για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχει επικυρωθεί από την Eurostat για την τήρηση των κανόνων που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη”.

Επιπλέον θυμίζει για όσους τον κατηγορούν ότι “μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, η Κομισιόν είχε εντοπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων για τα δημόσια οικονομικά στην «Έκθεση για τη Στατιστική του ελλείμματος και των χρεών της Ελλάδας» - πρόκειται για τα γνωστά greek statistics της κυβέρνησης Καραμανλή. 

Σημειώνουν δε ότι “η Κομισιόν και η Eurostat εξακολουθούν να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στην ποιότητα και την αξιοπιστία των στοιχείων που διαβίβασε η ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Γεωργίου. Οι ενέργειες που έγιναν υπό την ηγεσία του ήταν επιτακτικές, προκειμένου να αποκατασταθεί το ελληνικό στατιστικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι θεσμικές ρυθμίσεις για τις στατιστικές στην Ελλάδα ενισχύθηκαν έντονα. Η συνολική κατάσταση του ελληνικού στατιστικού συστήματος αξιολογήθηκε πρόσφατα από ανεξάρτητους διεθνείς εμπειρογνώμονες στο πλαίσιο μιας αξιολόγησης από ομότιμους κριτές και τα συμπεράσματά τους μαρτυρούν την προαναφερθείσα πρόοδο”. 

Η επιστολή προσδιορίζει και το ποιες ακριβώς είναι οι δεσμεύσεις της χώρας των αρχών και της κυβέρνησης:

να σέβεται πλήρως τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα για την ποιότητα των στατιστικών δεδομένων, και ιδίως τις αρχές του κώδικα ορθής πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές 

να εγγυηθεί και να υπερασπιστεί την επαγγελματική ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, ιδίως της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), και να την προωθήσει στο κοινό μέσω κατάλληλων δράσεων επικοινωνίας,

να υποστηρίξει την Ελληνική Στατιστική Αρχή στην υπεράσπιση της εμπιστοσύνης του κοινού στις ελληνικές στατιστικές και να τις υπερασπιστεί από κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της αξιοπιστίας τους ·

να εξασφαλίσει επαρκείς και σταθερούς πόρους απαραίτητους για τη διατήρηση και περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας και της κάλυψης των ελληνικών στατιστικών 

να υποβάλλει ετησίως έκθεση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή των ανωτέρω δεσμεύσεων.

Η κυβέρνηση ανέλαβε επίσης τη δέσμευση να «την απολιτικοποίηση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης» στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 Ιουλίου 2015, υπενθυμίζει η Κομισιόν. 

Όλες αυτές οι πτυχές θα αποτελέσουν μέρος της δεύτερης αναθεώρησης του προγράμματος αργότερα εντός του έτους και είναι, εξάλλου, ακρογωνιαίοι λίθοι για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις και, ειδικότερα, μια σφαιρική αναπτυξιακή στρατηγική”, καταλήγει η επιστολή.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top