Ο Τσίπρας παρουσίασε το νέο Δημόσιο και έταξε προσλήψεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε εκδήλωση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Ανεξάρτητο, Αποτελεσματικό και Αξιοκρατικό. Έτσι χαρακτήρισε το όραμα της κυβέρνησης για το δημόσιο της μεταμνημονιακής Ελλάδας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της εκδήλωσης του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο «Δημόσιο 2020, Η διοίκηση αναβαθμίζεται». 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο του μεταρρυθμιστικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, όπως εκείνο της συνταγματικής αναθεώρησης, την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου για τη παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές στην Παιδεία, με το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην Υγεία, με τη μεταρρύθμιση για τη πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον εκσυγχρονισμό του Καλλικράτη, με στόχο μια Ελλάδα με πλήρως ανακτημένη την εθνική της κυριαρχία, που θα μπορεί να βασιστεί στις δυνάμεις της για να εξασφαλίσει για τον λαό της ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, όπως είπε. 

«Η μεταρρύθμιση αυτή που έχει ορίζοντα τετραετίας (2020), απαντά όμως και σε μια ιστορική πρόκληση, γιατί στοχεύει στην ολοκληρωτική υπέρβαση μίας νοσηρής κατάστασης, καθώς η δημόσια διοίκηση δεν βρέθηκε ούτε κατ ελάχιστον σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς στον κοινωνικό της ρόλο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Χρειάστηκαν οκτώ ολόκληρες δεκαετίες από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, για να κατοχυρωθεί από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων(...) η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής πολιτικής, δεν άλλαξε ποτέ. Συνεχίστηκε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έως τα χρόνια της κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερθείς σε μαζικούς διορισμούς και σε στρατιές συμβασιούχων σε πολιτική ομηρεία.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το δημόσιο κατά τη διάρκεια της κρίσης και των μνημονίων τονίζοντας «το χρεοκοπημένο δικομματικό σύστημα που κυβερνούσε την χώρα από την μεταπολίτευση και επί σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες, δεν δίστασε καθόλου για να βγάλει την ετυμηγορία του για το αίτιο της χρεοκοπίας: Δεν ήταν οι πελατειακές σχέσεις, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, τα θαλασσοδάνεια σε ημέτερους, οι μίζες και η διαπλοκή, αλλά ήταν το δημόσιο εν γένει» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το δημόσιο, από το παιδί του συστήματος έγινε το αποπαίδι του. Πάνω στο οποίο προσπάθησαν να φορτώσουν όλες τις αμαρτίες της χώρας και κυρίως, τις δικές τους αμαρτίες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλογίζοντάς του νέας κοπής νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό και προσπάθεια ενοχοποίησης της δημόσιας διοίκησης. «Όταν επί υπουργίας του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάθαμε ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει αξιοκρατία, αλλά σημαίνει απολύσεις, επίσης μάθαμε ότι αναδιοργάνωση και κινητικότητα, σημαίνει κατάργηση ζωτικών υπηρεσιών και βίαιες μετακινήσεις. Και ότι αριστεία σημαίνει ανάθεση των θέσεων ευθύνης στους αρεστούς του υπουργού» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός πάντως σημείωσε και τα θετικά βήματα που έγιναν στη δημόσια διοίκηση ήδη από τη δεκαετία του 80 όπως η ίδρυση του ΑΣΕΠ και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, η καταγραφή των δικαιωμάτων του πολίτη στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, η δημιουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών καθώς και η θεσμοθέτηση της Διαύγειας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα εκατομμύρια που έχουν δαπανηθεί για τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και παρόλα αυτά το κράτος παρέμενε, ψηφιακά, σχεδόν αναλφάβητο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως κυρίαρχος άξονας της στρατηγικής της κυβέρνησης αποτελεί η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης μέσω του νέου αντικειμενικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση και μέσω της σύστασης του μητρώου επιτελικών στελεχών και του ενιαίου συστήματος κινητικότητας. Στόχος των αλλαγών η αποτελεσματική δημόσια διοίκηση η διαφάνεια και η λογοδοσία της διοικητικής δράσης και παράλληλα να προκύψει ποιοτική εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός τοποθέτησε σε τρεις πυλώνες τη διοικητική ανασυγκρότηση. Πρώτο σημείο την αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών και ταυτόχρονα την βελτίωση, απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών και την δημιουργία μητρώου διαδικασιών σε κάθε δημόσιο φορέα, ώστε το 2020 να οδηγηθούμε στο Ψηφιακό Δημόσιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο (Ν. 4442/2016) με τον οποίο απλοποιήθηκε ριζικά η αδειοδότηση των επιχειρήσεων με περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις να έχουν ήδη επωφεληθεί από το νέο σύστημα αδειοδότησης.

«Τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως, όπου η σύσταση επιχειρήσεων θα καταστεί μία πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σημαντικό σημείο της μεταρρύθμισης αποτελεί και το σχέδιο για την αξιολόγηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στο οποίο αναφέρθηκε αναλυτικά ο πρωθυπουργός.

Το σχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, δράσεις διαρκούς επιμόρφωσης όπου το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα παρέχουν κίνητρα σε υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για την απόκτηση πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών στο αντικείμενο της δημόσιας διοίκησης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προσλήψεις ανακοινώνοντας «από τα μέσα του 2018 και καθώς θα βγαίνουμε από το φάσμα της επιτροπείας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη γραπτών διαγωνισμών, μέσω ΑΣΕΠ, για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στο δημόσιο. Προκειμένου μάλιστα να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή στους διαγωνισμούς αυτούς, καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, εξετάζεται η θέσπιση πρόσθετων κινήτρων που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό και την επανεγκατάσταση τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο τρίτο σημείο της διοικητικής μεταρρύθμισης που αφορά στην υλοποίηση του έργου «Εθνική Πύλη για την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας». Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα εξασφαλίζει τον ενιαίο τρόπο νομοθέτησης, καθώς και κωδικοποίησης της υφιστάμενης και της μελλοντικής νομοθεσίας «Η κυβέρνηση ήδη από τον Μάρτιο 2015 διεκδίκησε από τα ευρωπαϊκά όργανα και πέτυχε την θεσμοθέτηση ενός θεσμικού πλαισίου, Ολοκληρωμένου και Λειτουργικού, για τις δημόσιες συμβάσεις, με ενσωμάτωση όλων των ευρωπαϊκών κανόνων για όλα ανεξαιρέτως τα είδη συμβάσεων (έργα, μελέτες, υπηρεσίες και προμήθειες)» είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι με τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και την αναβάθμιση του ρόλου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, «έχουμε εξασφαλίσει τον καλύτερο συντονισμό όλων των ελεγκτικών σωμάτων της διοίκησης και υλοποιούμε σειρά δράσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς».

Για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση ο πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα υπογραμμίζοντας: «Αποτελεί μια νέα αρχή του ελληνικού κράτους. Ή ακόμη πιο φιλόδοξα : Η αρχή του νέου ελληνικού κράτους. Μόνο εμείς μπορούμε. Και μόνο εμείς θα το κάνουμε».

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΒΙΝΤΕΟ STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top