Γιούνκερ: Αν δεν πάλευα για την Ελλάδα το 2015, η ευρωζώνη θα είχε διαλυθεί

Ομολογεί ευθέως ότι ο Σόιμπλε ήθελε την έξοδο της χώρας μας από το κοινό νόμισμα

Γιούνκερ: Αν δεν πάλευα για την Ελλάδα το 2015, η ευρωζώνη θα είχε διαλυθεί

Για μία Ευρωπαϊκή Ένωση σε… καλή φόρμα κάνει λόγο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος -μιλώντας στο Politico- κάνει ένα μίνι flashback στην θητεία του ως πρόεδρος της Κομισιόν από το 2014.

Ο Γιούνκερ στέκεται στο «ταραχώδες» 2015 λέγοντας πως έδωσε μάχη για την Ελλάδα προς όφελος και της ευρωζώνης.

«Εάν η Κομισιόν δεν είχε διασφαλίσει πως η Ελλάδα δεν θα εκδιωχθεί από την ευρωζώνη το 2015, το “ισοζύγιο” δεν θα ήταν και τόσο καλό. Εκείνη την περίοδο, πάλευα σκληρά για την σταθερότητα του Eurogroup, ιδιαίτερα για την Ελλάδα (εναντίον των επιθυμιών του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε). Εάν δεν το είχα κάνει, η ευρωζώνη θα είχε διαλυθεί» τονίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Γιούνκερ, στη συνέχεια, τονίζει πως η εμπειρία του στο πόστο αυτό από το 2014 τον βοήθησε να ανταπεξέλθει με τις «προκλήσεις» της προεδρίας του Τραμπ αλλά και του Brexit.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας πως δεν είναι αρμόδιος για να διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες, «όπως ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». «Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η Τουρκία βαδίζει κάθε μέρα όλο και πιο μακριά από τον στόχο της να γίνει μέρος της ΕΕ. Δεν είναι η ΕΕ που θέλει να γίνει μέλος της Τουρκίας αλλά το αντίθετο» προσθέτει.

Αναφορικά με το Brexit δήλωσε πως δεν θα είναι απλώς μια ενόχληση, αλλά περισσότερο κάτι σαν πονοκέφαλος: «Ο κόσμος θα συνειδητοποιεί όλο και πιο πολύ κάθε ημέρα την πυκνότητα των προβλημάτων σε καθημερινή βάση».

Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε και στον Τραμπ λέγοντας πως έχει εξηγήσει στον πρόεδρο της ΗΠΑ ότι «θα πρέπει να σταματήσει να εύχεται και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας» και να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

Παράλληλα, με αφορμή τις απανωτές αποπομπές αξιωματούχων στον Λευκό Οίκο, τόνισε ότι η ΕΕ είναι καλύτερα οργανωμένη από τη διοίκηση του Τραμπ διότι «εάν υπάρχουν εσωτερικές δυσκολίες, αυτές οι δυσκολίες διορθώνονται με άμεση συζήτηση και όχι με το να απολύουμε ανθρώπους».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top